Oma talous

10 miljardööriä köyhistä oloista

Kaikki maailman miljardöörit eivät ole syntyneet kultalusikka suussaan. Nämä 10 miljardööriä ovat kasvaneet köyhissä oloissa.

Ryysyistä rikkauksiin sanonta voi olla klisee, mutta se pitää hyvinkin paljon paikkansa osalle maailman rikkaimmista ihmisistä. Heistä on tullut miljardöörejä sisukkuutensa ja sitkeän työn ansioista. Time-lehti listaa 10 tunnettua miljardööriä, jotka ovat kasvaneet köyhissä ja vaatimattomissa oloissa.

1. Guy Laliberté

Nettovarallisuus: 1,19 miljardia dollaria

Kanadalainen Guy Laliberté on kuuluisan Cirque du Soleilin perustaja ja hän aloitti uransa esiintymällä sirkuksessa. Hän on nykyään Cirque de Soleilin toimitusjohtaja.

2. Oprah Winfrey

Nettovarallisuus: 2,8 miljardia dollaria

Oprah syntyi köyhään perheeseen Mississippiin. Winfrey sai stipendin Tennesseen yliopistoon ja hänestä tuli 19-vuotiaana ensimmäinen afrikkalaisamerikkalainen kirjeenvaihtaja. Winfrey muutti vuonna 1983 Chicagoon työskentelemään keskusteluohjelmaan, joka tunnetaan nykyisin nimellä ”The Oprah Winfrey Show”.

3. Howard Schultz

Nettovarallisuus: 2,8 miljardia dollaria

Amerikkalaisen Starbucks-kahvilaketjun presidentti on kasvanut hyvin köyhissä oloissa. Hän pääsi sisään yliopistoon apurahan turvin ja jatkoi valmistumisen jälkeen töissä Xeroxilla. Pian tämän jälkeen hän aloitti työnsä Starbucksilla. Hänet nimettiin yrityksen toimitusjohtajaksi vuonna 1987. Starbucks-kahviloita on nykyään yli 16 000 toimipistettä maailmanlaajuisesti.

4. Ralph Lauren

Nettovarallisuus: 6,3 miljardia dollaria

Muotisuunnittelija Ralph Lauren valmistui lukiosta Bronxissa New Yorkissa, mutta lopetti yliopiston liittyäkseen armeijaan. Työskennellessään myöhemmin Brooks Brothersin palveluksessa Lauren alkoi kyseenalaistamaan, miltä miesten solmiot näyttivät. Vuonna 1967 hän teki unelmistaan totta, alkoi myymään värikkäämpiä ja leveämpiä solmioita miehille ja onnistui myymään 500 000 dollarin edestä solmioita. Seuraavan vuoden aikana hän loi kuuluisan Polo Ralph Lauren -malliston.

5. Shahid Khan

Nettovarallisuus: 7,1 miljardia dollaria

Khan muutti Yhdysvaltoihin Pakistanista ja hän tiskasi astioita ensimmäisessä työpaikassaan. Shahid omistaa tänä päivänä Flex-N-Gate -yrityksen, NFL:n Jacksonville Jaguarsit sekä Fulham jalkapalloseuran.

6. Jan Koum

Nettovarallisuus: 9,1 miljardia dollaria

WhatsAppin perustaja Koum syntyi Kiovassa, Ukrainassa. Hän muutti äitinsä kanssa 16-vuotiaana Kaliforniaan, jossa he asuivat hallituksen tukemassa asunnossa. Koum opiskeli itsenäisesti tietokonetaitoja ja myöhemmin hänestä tuli WhatsAppin yksi perustajista. Facebook osti yrityksen vuonna 2014 22 miljardilla dollarilla.

7. Roman Abramovich

Nettovarallisuus: 11,6 miljardia dollaria

Venäläinen liikemies ja Chelsea jalkapalloseuran omistaja syntyi Etelä-Venäjällä köyhiin oloihin. Hän jäi orvoksi 2-vuotiaana.

Roman perusti opiskelujen ohessa Moskovassa pienen muovileluja tuottavan yrityksen, joka auttoi häntä lopulta löytämään öljyteollisuuden. Roman teki myöhemmin Sibneftistä maailman neljänneksi suurimman öljy-yhtiön.

Abramovich osti Chelsean jalkapalloseuran vuonna 2003 ja omistaa nykyään maailman suurimman jahdin, joka maksoi vuonna 2010 lähes 400 miljoonaa dollaria.

8. Leonardo Del Vecchio

Nettovarallisuus: 22,2 miljardia dollaria

Del Vecchio on yksi viidestä lapsesta ja hän joutui lopulta orpokotiin, sillä hänen äitinsä ei pystynyt elättämään koko perhettä. Leonardo perusti 23-vuotiaana yrityksen, josta tuli yksi maailman suurimmista aurinko- ja silmälasien valmistajista. He valmistavat kehyksiä brändeille kuten Ray-Ban ja Oakley.

9. Francois Pinault

Nettovarallisuus: 33,7 miljardia dollaria

Liikemies Pinault keskeytti lukion vuonna 1974, sillä häntä kiusattiin köyhyyden takia. Hän perusti myöhemmin PPR-yrityksen, joka omistaa nykyisin hulppeita muotimerkkejä, kuten Gucci, Stella McCartney ja Yves Saint Laurent. Francois omistaa myös Christie’sin, joka on yksi maailman kunnianarvoisimmista huutokauppakamareista.

10. Li Ka-shing

Nettovarallisuus: 34,2 miljardia dollaria

Ka-shing pakeni Manner-Kiinasta Hongkongiin 1940-luvulla. Hänen isänsä menehtyi Linin ollessa 15-vuotias ja jätti hänen vastuulleen perheensä elättämisen.

Ka-shing perusti oman yrityksensä 1950-luvulla Cheung Kond Industries, joka valmisti alussa muovia, mutta on myöhemmin laajentanut toimintaansa kiinteistöalalle.

1 kommentti
  • Iceman sanoo:

    Ei Roman Abramovich omista maailman suurinta yksityisjahtia, hänellä on toiseksi isoin Eclipse, Azzam on vielä isompi ja sen omistaa saudimiljärdööri prinssi Walid Ibn Talal.

  • Ylös
    >