Asunnot ja kiinteistöt

Ahtaasti asuminen kasvanut pääkaupunkiseudulla hurjasti

Ahtaasti asuvien kotitalouksien määrä kasvaa kaikkialla pääkaupunkiseudulla.

Pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa ahtaasti asuvien kotitalouksien määrä kasvaa. OPn ekonomistien tänään julkaiseman asuntomarkkinakatsauksen mukaan ahtaasti asuvien asuinkuntien määrä on kymmenessä vuodessa kasvanut pääkaupunkiseudulla 25 prosenttia. Ahtaasti asuvia kotitalouksia on nyt yli 11 000 enemmän kuin vuonna 2007.

Tilastokeskus katsoo ahtaasti asuviksi sellaiset asuinkunnat, joihin kuuluu enemmän kuin yksi henkilö huonetta kohden, kun keittiötä ei lasketa huonelukuun.

”Kerrostaloasumisen suosio on kasvanut myös lapsiperheiden keskuudessa, mikä heijastuu myös asumisväljyyteen. Pääkaupunkiseudulla yhä useampi asuu ahtaasti, kun taas muualla maassa ahtaasti asuvien määrä jatkaa vuosikymmeniä kestänyttä laskuaan”, toteaa OPn ekonomisti Henna Mikkonen.

Kehäkolmosen ulkopuolella tilanne näyttää tyystin toisenlaiselta.

OPn mukaan ahtaasti asuvien määrä on pääkaupunkiseudun ulkopuolella nimittäin vähentynyt kymmenessä vuodessa kymmenellä prosentilla.

Kerrostaloasuntoja rakennetaan nyt huomattavasti enemmän kuin omakotitaloja. Siinä missä pienten kerrostaloasuntojen hinnat ovat keskimäärin nousseet, omakotitalojen hinnat polkevat paikallaan. Nyt erityisesti he, jotka haluavat kotiinsa tilaa, voivat tehdä löytöjä keskusta-alueiden ulkopuolelta.

”Jos omakotitalon on valmis ostamaan kehyskunnista, voi asunnon hyvinkin löytää edelleen 2010-luvun alun hinnoilla”, Mikkonen sanoo.

Kasvukeskuksissa hinnat ovat nousseet, mutta niiden ulkopuolella hinnat ovat pysyneet tasaisina tai jopa laskeneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hinnoissa on paljon vaihtelua jopa kaupunkien sisällä. Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet keskustassa reuna-alueita nopeammin, kun taas Oulussa ja Joensuussa vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys eri puolella kaupunkia on selvästi tasaisempaa.

Lue koko OPn asuntomarkkinakatsaus.

Kommentoi
Ylös
>