Markkinakommentit

Nordean päästrategi: Eurooppalaiset osakkeet alipainoon – syynä Italian ”itse aiheutettu ongelma”

Euroopan poliittinen epävarmuus, talouskasvuhuippujen taakse jääminen ja muita alueita vaisumpi tuloskasvu eivät houkuta, joten Euroopan osuutta sijoituksissa vähennetään, kertoo Nordean pääekonomisti Lippo Suominen.

Italian poliittinen kriisi syntyi, kun populistit voittivat maan parlamenttivaalit ja presidentti Sergio Mattarella esti eurokielteisen Paolo Savonan nousun maan talous- ja valtiovarainministeriksi. Mattarella nimitti maanantaina kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entisen johtajan Carlo Cottarellin maan väliaikaiseksi pääministeriksi.

Torstaina presidentti kertoi antaneensa toisen kerran mandaatin Giuseppe Contelle hallituksen muodostamiseen. Conte oli pääministeriehdokas jo aikaisemmassa vaiheessa. Hän vannoi virkavalansa perjantaina kuukausien poliittisen kriisin jälkeen.

Aikaisemmin vaalit voittaneet populistipuolueet Viiden tähden liike ja Pohjoisen liitto kertoivat, että poliittisen hallituksen muodostaminen Italiaan näyttää sittenkin onnistuvan. Italian parlamentin on vielä hyväksyttävä hallitus, se tapahtuu todennäköisesti ensi viikolla.

Italian kiistat EU:n kanssa tulevat kuitenkin jatkumaan. Uudet populistiset hallituspuolueet ovat luvanneet laskea veroja reippaasti ja kasvattaa sosiaalimenoja. Jo ennestään tuhdisti velkaantuneella Italialla ei ole kumpaankaan näistä kuitenkaan tosiasiallisesti varaa.

Italian itse aiheutettu ongelma

Vaikka Italia ei ainakaan toistaiseksi aiheuta uutta eurokriisiä, niin harmaita hiuksia ja markkinaheiluntaa se aiheuttaa, Suominen toteaa Nordean viikkokatsauksessa.

”Vaikka näyttää siltä, että populistihallitus saadaan muodostettua ja markkinapaniikki on laantunut, isot otsikot eivät ole ohi. Uusi hallitus tulee koettelemaan EU:n kärsivällisyyden rajoja vielä monta kertaa”, pankin päästrategi toteaa.

Toisin kuin Kreikassa vuosikymmenen alussa, Italian ongelmien taustalla ei ole talouskriisiä, vaan ongelma on ensisijaisesti poliittinen, Suominen arvioi.

”Italian talous kasvaa selvästi, maan vaihtotase on ylijäämäinen ja julkinen sektorikin plussalla, jos korkomenoja ei huomioida. Ongelman taustalla ovat poliitikot ja kansa, jotka suhtautuvat skeptisesti euroon.”

Suomisen mukaan euro on ensisijaisesti poliittinen hanke ja siten keinot euromaiden pelastamiseen yleensä löytyvät.

”Italian tämänkertaisessa kriisissä onkin kyse siitä, onko maalla poliittista tahtoa toimia EU‐säännöillä vai haluaako Italia tehdä brittien tavoin ja lähteä euroalueesta omasta tahdostaan.”

Eurooppalaiset osakkeet alipainoon

Politiikan paluu otsikoihin niin Italiassa kuin esimerkiksi Espanjassa syö päästrategin mukaan ulkomaisten sijoittajien halukkuutta siirtää rahojaan Eurooppaan. Myös talouskasvun hiipuminen on eurooppalaisten osakkeiden tulevien tuottojen kannalta negatiivinen seikka.

”Kannattaa muistaa, että myös brexit‐sotku on yhä täysin ratkaisematta. Vastatuulta tuovat myös talouden kasvuhuippujen taakse jääminen ja muita alueita vaisumpi tuloskasvu, johon vaikuttavat euron vahvistuminen sekä pankkien tulosongelmat supermatalien korkojen ympäristössä”, Suominen ynnää.

Eurooppa on ollut Nordean suosituksissa alipainossa jo aiemmin, mutta pankki lisäsi alipainoa entisestään siirtämällä varoja Pohjois‐Amerikkaan, joka nousee samalla suosituksissa ylipainoon.

Alla olevalla videolla Lippo Suominen kommentoi markkinatilannetta ja politiikan merkitystä finanssimarkkinoille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös