Makrotalous

Italia on selvästi vakavampi ongelma kuin Kreikka

Eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja pelkää Italian talletuspakoa.

Italian poliittinen kriisi syntyi, kun populistit voittivat maan parlamenttivaalit ja presidentti Sergio Mattarella esti eurokielteisen Paolo Savonan nousun maan talous- ja valtiovarainministeriksi. Mattarella nimitti maanantaina kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entisen johtajan Carlo Cottarellin maan väliaikaiseksi pääministeriksi.

Torstaina presidentti kertoi antaneensa toisen kerran mandaatin Giuseppe Contelle hallituksen muodostamiseen. Conte oli pääministeriehdokas jo aikaisemmassa vaiheessa. Hän vannoi virkavalansa perjantaina kuukausien poliittisen kriisin jälkeen.

Aikaisemmin vaalit voittaneet populistipuolueet Viiden tähden liike ja Pohjoisen liitto kertoivat, että poliittisen hallituksen muodostaminen Italiaan näyttää sittenkin onnistuvan. Italian parlamentin on vielä hyväksyttävä hallitus, se tapahtuu todennäköisesti ensi viikolla.

Valtiovarainministeriksi tulee Giovanni Tria, joka kannattaa Italian pysymistä eurossa.

Markkinat hermoilevat

Italian kiistat EU:n kanssa tulevat kuitenkin jatkumaan. Uudet populistiset hallituspuolueet ovat luvanneet laskea veroja reippaasti ja kasvattaa sosiaalimenoja. Jo ennestään tuhdisti velkaantuneella Italialla ei ole kumpaankaan näistä kuitenkaan tosiasiallisesti varaa.

Markkinat ovat reagoineet rajusti Italian tilanteeseen. Esimerkiksi maan kahden vuoden velkakirjan korko on ollut aiemmin negatiivinen, mutta kriisin vuoksi korko kävi lyhyen aikaa jopa yli 2,4 prosentissa.

Markkinoita on hermostuttanut Italian parlamenttivaalien lopputulos, joka oli selvä voitto populistipuolueille. Viiden tähden liikettä ja Pohjoisen liittoa yhdistää löysemmän budjettikurin kannattaminen, kun hävinnyt demokraattipuolue ajoi puolestaan rakenteellisia uudistuksia ja tiukkaa budjettikuria.

Hermostuneisuutta markkinoilla lisäsi keskustelu Italian euroerosta ja populistipuolueiden hallitusohjelmasta.

Avoin keskustelu euroerosta johtaa talletuspakoon

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto on seurannut Italian tapahtumia tiiviisti ja on maan tilanteesta huolistaan.

”EU:n ja euroalueen kannalta tilanne on hyvin hankala. Jos Italian seuraava hallitus haastaa avoimesti EU:n ja spekuloi euroerolla, tilanne kriisiytyy nopeasti”, Murto kirjoittaa Kalevan artikkelissaan.

Murron mielestä avoin keskustelu euroerosta johtaa helposti pääomapakoon Italiasta. Murto mainitsee esimerkkinä Kreikan, joka ei poistunut eurosta, mutta kriisin aikana valtion velkaa leikattiin, pääomaliikkeitä ja talletusten nostoja rajoitettiin.

”Kaikki nämä tapahtumat ovat taatusti valveutuneiden italialaisten muistissa. Jäävätkö italialaiset tallettajat odottamaan kriisin mahdollista puhkeamista vai siirtävätkö he jo hyvän sään aikana talletukset ja muut varat turvaan Italian ulkopuolelle?”

Murto muistuttaa, että Italialaista pääomaa on virrannut jo paljon pois maasta.

”Italialaisten sijoitukset ulkomaille kasvoivat runsaassa kahdessa vuodessa 2015–2017 noin 250 miljardia euroa. Kun EKP on ostanut Italian valtion lainoja, italialaiset sijoittajat ovat sijoittaneet tästä saatuja varoja ulkomaisiin rahastoihin ja arvopapereihin. Nämä sijoitukset ovat nyt turvassa spekulaatioilta.”

”Yhteisellä valuutta-alueella pääomavirta ulos korvautuu automaattisesti keskuspankkijärjestelmän kautta. Tällä tavalla olemme yhteisessä veneessä, joka on vaarassa vuotaa”, Murto muistuttaa.

Italia saattaa haastaa koko eurojärjestelmän olemassaolon

Eläkejohtajan mielestä Italia on selvästi vakavampi ongelma kuin Kreikka.

”Italian BKT on noin kymmenen kertaa suurempi kuin Kreikan. Italian valtion velan koko on yli 2 000 miljardia euroa, kun Kreikan valtion velka on runsaat 300 miljardia euroa.”

Italian euroero aiheuttaisi Murron mukaan niin suuren shokin koko eurojärjestelmälle, että se haastaisi jo koko eurojärjestelmän olemassaoloa.

Italian tulevaisuus on Murron mukaan viime kädessä äänestäjien varassa.

”Viime kädessä on italialaisten äänestäjien valittavana, millaisen suhteen he haluavat rakentaa suhteessa muuhun EU:hun. Jos äänestäjät haluavat antaa valtakirjan puolueille, jotka haluavat viedä EU-suhteen kriisiin, näin myös tapahtuu.”

Italian talous on kehittynyt jo pitkään kehnosti, johtuen kehnosta talouspolitiikasta.

”Maan poliittiset instituutiot ovat toimineet heikosti, eivätkä myöskään äänestäjät ole halunneet tai pystyneet äänestämään maahan vahvaa keskushallintoa”, Murto toteaa.

Kommentoi
Ylös
>