Osakeanalyysit

OP: Kotimaiset pörssiyhtiöt pettivät tulosodotukset selvästi

Suomalaisyhtiöiden huhti-kesäkuun tuloskausi muodostui selväksi pettymykseksi tulosten osalta, arvioi OP.

Tulokset jäivät odotettua heikommiksi huolimatta ennakoitua suotuisammasta liikevaihtokehityksestä, pankki toteaa aamukatsauksessaan. Liikevaihdon osalta yllätykset painottuivat positiiviselle puolelle, mutta liikevoitto jäi ennusteista selvästi yli puolella yhtiöistä.

”Kaikkien yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 1,4 % konsensusennusteiden yläpuolella ja liikevoitto -2,7 % ennusteiden alapuolella”, pankki kiteyttää tuloskauden kokonaissaldon. Pankin seuraamista yhtiöistä vain 25 prosenttia eli 20 yhtiötä ylsi odotuksia parempaan osakekohtaiseen tulokseen. Liikevaihdon osalta odotukset ylitti lähes puolet yhtiöstä.

Myös kurssireaktiot painottuivat negatiiviselle puolelle. Siitä huolimatta yhtiöt kasvattivat keskimäärin tuloskuntoaan viimeisen vuoden aikana.

Kaikkien OP:n seurannassa olevien suomalaisyhtiöiden yhteenlasketut liikevaihdot kasvoivat toisella vuosineljänneksellä 2,7 prosenttia vuodessa ja liikevoitot 10,2 prosenttia. Kokonaisuuteen vaikutti pankin mukaan kuitenkin merkittävästi Nokia, jonka tulos heikentyi tuntuvasti (-42 prosenttia), sekä Nordea, jonka tulos elpyi voimakkaasti suhteessa heikkoon vertailujaksoon (+31 prosenttia). Ilman näitä yhtiöitä yhteenlaskettu liikevaihdon kasvu oli 3,8 prosenttia ja liikevoiton kasvu 12,5 prosenttia.

Helsingin pörssin ”tulosmomentum” on siis vahvistunut suhteessa edelliskvartaaliin, jolloin liikevaihdot kasvoivat 2,3 prosenttia ja liikevoitot 7,1 prosenttia, OP vertaa.

Lukumääräisesti 60 prosenttia pankin seuraamista yhtiöistä onnistui kasvattamaan liikevoittoa suhteessa vuoden takaiseen tasoon, mikä on hieman edelliskvartaalia alhaisempi määrä. Tuolloin tuloskasvattajia oli 63 prosenttia.

Toimialoista vahvaa kehitystä suhteessa vertailujaksoon nähtiin ensimmäisen vuosineljänneksen tapaan metsä- ja energiasektoreilla, sekä tällä kertaa myös finanssitoimialalla. OP:n mukaan mikään kokonainen toimiala ei kuitenkaan yltänyt odotuksia korkeampaan liikevoittotasoon.

”Toimialoista heikkoa kehitystä suhteessa vertailujaksoon ja konsensusennusteisiin nähtiin rakennus-, päivittäistavara- sekä teknologiasektoreilla (Nokia). Investointitavarasektori suoriutui tulosmielessä heikosti suhteessa odotuksiin, vaikka liikevaihdot kehittyivätkin ennakoidusti.”

Kommentoi
Ylös
>