Makrotalous

Lääkepalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja: Soininvaaran sote-ratkaisu on mätäkuun juttu

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen tyrmää ex-kansanedustaja ja tietokirjailija Osmo Soininvaaran ehdotuksen tuhannen uuden lääkärin palkkaamisesta terveyskeskuksiin.

Soininvaaran mukaan suomen terveydenhoitojärjestelmästä on vaikeaa tehdä nykyistä tehokkaampaa siitä yksinkertaisesta syystä, että se on jo nyt yksi maaliman kustannustehokkaimmista.

Soininvaaran mielestä järjestelmässä on vain yksi ongelma. Terveyskeskuksista puuttuu tuhat lääkäriä. Vihreiden ex-kansanedustaja arvioi, että nuo tuhat lääkäriä lisäisivät perusterveydenhuollon kuluja sadalla miljoonalla eurolla. Suhteessa terveydenhoidon kokonaiskustannuksiin ja soteuudistuksen kustannuksiin se on pieni lisäkustannus.

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen tyrmää Soininvaaran idean epärealistisena.

”Jos soten ratkaiseminen olisi niin yksinkertaista kuin Soininvaara antaa blogissaan ymmärtää, mihin tuhannet valmistelijat ja päättäjät ovat käyttäneet aikaansa lähes 15 vuoden ajan? Soininvaaran blogin julkaisu ajoittuu sopivasti mätäkuulle − ja mätäkuun jutuksi se pitää laskeakin”, Partanen toteaa Lääkäripalveluyritykset ry:n tiedotteessa.

Partasen mukaan Soininvaara keskittyy blogissaan nykyiseen julkisen sektorin perusterveydenhuoltoon. Hän ei näe haasteita muilla sote-sektoreilla, esimerkiksi erikoissairaanhoidossa ja vanhusten sosiaalipalveluissa. Hän ei myöskään näe riippuvuussuhdetta soten rahoituksen sekä kansantalouden ja julkisen talouden välillä.

”On yllättävää ja perin outoa, että sote-valmistelussa koko ajan eri rooleissakin toiminut ja kokenut Soininvaara sortuu kirjoittamaan noin populistisen blogin. Hänen täytyy tietää ja ymmärtää, että soten ratkaisu ei ole noin yksinkertainen. Mihin hän kirjoituksellaan pyrkii?”

Sote-uudistuksen tavoitteena on ollut palveluiden saatavuuden parantaminen, eriarvoisuuden vähentäminen sekä sitä kautta hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen sekä arvioidun kustannusten kasvuvauhdin taittaminen kansantalouden kestävyyden edellyttämälle tasolle.

Lääkäripalveluyritykset ry:n mukaan näiden tavoitteiden yhtäaikainen saavuttaminen on väestön ikärakenteen muutoksenkin takia erittäin haastavaa. Se edellyttää merkittävää tuottavuuden parantamista koko palvelujärjestelmässä, ei vain perusterveydenhuollossa. Sote-palvelujärjestelmän uudistamiseksi tarvitaan lukuisia erilaisia toimenpiteitä ja niiden oikeaa kohdentamista.

Partanen ei pidä tuhannen lääkärin palkkaamista ongelmattomana ratkaisuna.

”Mistä saadaan tuhat lääkäriä terveyskeskuksiin ja mihin terveyskeskuksiin − ja millä hinnalla? Ja vaikka saataisiinkin ja kohtuullisin kustannuksinkin, mistä syntyy kannuste tuottavuuden parantamiseen terveyskeskuksissa ja koko palvelujärjestelmässä? Vaikka terveyspalveluiden saatavuus lisääntyvän lääkäriresurssin myötä aluksi hieman paranisi, on hyvin todennäköistä, että samalla tuottavuus laskisi merkittävästi.”

Partasen mukaan seuraavaksi tarvittaisiin erikoissairaanhoitoon 500−1000 uutta lääkäriä ja muuta terveydenhuollon ammattilaista sekä rahoitusta investointeihin − ja sitten taas lisää lääkäreitä perusterveydenhuoltoon.

”Tuhon kierre olisi valmis”, muistuttaa Partanen.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Bernstein

  15.8.2018 at 14:21

  ”Mihin hän kirjoituksellaan pyrkii?”

  Vastaus: Ensi vuoden huhtikuun 14. päivään.

  https://vaalit.fi/aikataulut

  Lääkärien verottomilla osingoilla elämöinti ja lisälääkärien vaatiminen ovat aina taanneet vaaleissa ääniä. Odekaan ei ex-poliitikkona ole vapaa populismin kiroista ja vanhoista poliittisista sitoumuksistaan.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös