Asunnot ja kiinteistöt

Asuntokauppoja yhä selvästi keskimääräistä enemmän

Osakeasuntoja valmistuu tänä vuonna huikeasti enemmän kuin viime vuonna, paljastaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastot.

myydyt asunnot suurimmat kaupungit asuntomarkkinat asuminen talous

Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto

Osakeasuntoja valmistuu tänä vuonna huikeasti enemmän kuin viime vuonna, paljastaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastot.

Kiinteistövälitysalan Keskusliiton mukaan asuntokauppojen kokonaismäärä ei lähtenyt elokuussa nousuun, vaikka koulujen aloitus piristikin perheasuntojen kauppaa.

Vanhoja rivitaloasuntoja myytiin elokuussa 1,4 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna ja 12,4 prosenttia enemmän kuin viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin. Yksiöiden myynti vilkastui jo heinäkuussa ja myynti jatkui vilkkaana elokuun ajan. Käytettyjä asuntoja myytiin kokonaisuudessaan seitsemän prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Myyntiä oli kuitenkin reilut viisi prosenttia viiden vuoden keskiarvoa enemmän.

”Ilahduttavaa on, että isommille perheasunnoille on taas kysyntää”, toteaa SKV:n liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa Realia Groupista. ”Meillä Jyväskylässä, Joensuussa, Turussa ja Kuopiossa kysytään nyt isompia kerrostalohuoneistoja sekä omakotitaloja, ja odotamme kaupan kehittyvän positiivisesti kesän lukemista”, kertoo Hintsa.

Vaikka vuoteen 2017 verrattuna uusien kohteiden kauppamäärät laskivat, uusia asuntoja myytiin elokuussa 23 prosenttia enemmän kuin viiden vuoden aikana keskimäärin.

Tilastoasiantuntija Ilkka Lehtisen mukaan tänä vuonna valmistuu noin 28 050 uutta osakeasuntoa eli lähes 40 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuonna 2019 valmistuu noin 29 000 osakeasuntoa tämän vuoden aloitusten perusteella.

Kaupungistuminen näkyy kasvukeskusten tilastoissa.

Suurista kaupungeista Jyväskylässä, Tampereella ja Espoossa kauppamäärät ovat selkeästi viiden vuoden keskiarvoa paremmalla tasolla. Myös Lahdessa ja Vantaalla kauppamäärät ovat pitkäaikaista keskiarvoa korkeammalla tasolla. Helsingissä asuntokauppa käy kuitenkin vain hieman pitkäaikaista keskiarvoa paremmin.

Pääkaupunkiseudulla vanhan kerrostaloasunnon keskineliöhinta oli elokuussa noin 4553 euroa. Helsingissä keskineliöhinnat ovat nousseet 4,5 prosenttia vuoden takaiseen nähden, Espoossa nousua viime vuoteen on 1,6 prosenttia ja Vantaalla nousua on 1,8 prosenttia viime vuodesta.

Muualla Suomessa keskimääräinen neliöhinta oli 2275 euroa, vuoden takaiseen nähden hinnat ovat nousseet 2,17 prosenttia.

Markkinatiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalveluun, johon kirjataan suomalaisten välitysliikkeiden välittämät kaupat.

Kommentoi
Ylös
>