Kasvuosakkeet

Tietoturvayhtiö F-Securen tulosvaroitus herättää huolia – osake sukelsi 15 prosenttia

Tietoturvayhtiön liikevaihdon näkymien lasku on selvä kolhu yritystietoturvan kasvuun nojaavalle strategialle, arvioivat Inderesin analyytikot.

F-Secure Mikko Hyppönen Wired Fest

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

Tietoturvayhtiön liikevaihdon näkymien lasku on selvä kolhu yritystietoturvan kasvuun nojaavalle strategialle, arvioivat Inderesin analyytikot.

F-Secure kertoi torstaina laskevansa ohjeistusta liikevaihdon kasvunäkymistä vuodelle 2018. Yhtiö arvioi, että yritystietoturvan liikevaihto kasvaa noin 30% ja kuluttajatietoturvan liikevaihto laskee 0-4% edelliseen vuoteen verrattuna. Kannattavuuden osalta näkymät säilyvät ennallaan.

Yhtiön mukaan kolmannella neljänneksellä päätelaitteiden tietoturvan (EPP) tilausten uusimisprosentit säilyivät korkealla tasolla, mutta EPP:n uusmyynti jäi odotuksista edellisen neljänneksen tavoin. Tähän vaikutti yhtiön uuden automatisoidun uhkien havainnointiin ja niihin reagoimiseen tarkoitetun ratkaisun (EDR) markkinoille tulon viivästyminen marraskuun alkuun.

Yhtiön vastaavien hallinnoituna palveluna myytävien ratkaisuiden (RDS, MWR:n Countercept) myyntihankekanta kasvoi hyvin, mutta myyntiajat ovat hieman ennakoitua pidempiä. MWR InfoSecurityn integraatioaktiviteetit vaikuttavat ostetun yhtiön palveluliiketoimintaan etenkin Isossa-Britanniassa.

F-Secure jatkaa strategisen muutoksensa toteuttamista ja hakee merkittävää kasvua yritystietoturvasta. Yhtiö teki heinäkuussa 2018 merkittävän yritysoston (MWR InfoSecurity) kiihdyttääkseen strategiansa toimeenpanoa.

RDS:n, Counterceptin ja EDR:n myötä F-Securella on uhkien havaitsemiseen ja niihin reagointiin mielestään erittäin kilpailukykyinen ja kattava tarjoama nopeasti kasvavalle markkinalle, minkä yhtiö uskoo luovan merkittäviä kasvumahdollisuuksia yhtiölle pitkällä aikavälillä.

Päivitetty näkymä vuodelle 2018

Yhtiön näkymät vuodelle 2018 sisältäen MWR InfoSecurityn hankinnan vaikutuksen ovat:

  • Yritystietoturvan liikevaihdon odotetaan kasvavan noin 30% verrattuna vuoteen 2017
  • Kuluttajatietoturvan liikevaihdon odotetaan laskevan 0-4% verrattuna vuoteen 2017
  • Oikaistun käyttökatteen odotetaan olevan 14-18 miljoonaa euroa
  • Yritysostoon ja integraatioon liittyvien kulujen ennakoidaan olevan 3,5-4,0 miljoonaa euroa

Aiemmat näkymät vuodelle 2018 (julkistettu 8.8.2018)

  • Yhtiön näkymät vuodelle 2018 sisältäen MWR InfoSecurityn hankinnan vaikutuksen ovat:
  • Yritystietoturvan liikevaihdon odotetaan kasvavan yli 35% verrattuna vuoteen 2017
  • Kuluttajatietoturvan liikevaihdon odotetaan pysyvän samalla tasolla kuin 2017
  • Oikaistun käyttökatteen odotetaan olevan 14-18 miljoonaa euroa
  • Yritysostoon ja integraatioon liittyvien kulujen ennakoidaan olevan 3,5-4,0 miljoonaa euroa

Tulosvaroitus tuli markkinoille yllätyksenä ja sen seurauksena F-Securen osakekurssi romahti lähes 15 prosenttia.

tietoturvayhtiö F-Secure osakekurssi osakkeet pörssi sijoittaminen

F-Securen strategia ja arvonluonti perustuvat vahvasti yritystietoturvan kasvulle, johon yhtiö on investoinut voimakkaasti. Yritystietoturvan 7,5 prosentin orgaaninen kasvu toisella vuosineljänneksellä oli pettymys.

Tulosvaroitus luo tumman varjon tietoturvayhtiön kasvutarinan päälle.

Uusien näkymien perusteella orgaaninen kasvu jää myös kuluvan vuoden jälkimmäisellä puolivuotiskaudella yksinumeroiseksi ja selvästi alle aiempien, noin 17 prosentin odotusten, toteavat Inderesin analyytikot Mikael Rautanen ja Atte Riikola.

”Ohjeistuksen lasku ja sen syyt herättävät huolia kilpailutilanteen kiristymisestä havainnointi- ja reagointituotteiden segmentissä, joka on yhtiön tärkein kasvumarkkina tulevina vuosina. EDR-havainnointituotteen viivästyminen tulee huonoon hetkeen, koska markkinoita jaetaan tällä hetkellä. F-Securen vielä alkuvuonna hyvin lupaavalta näyttänyt yritystietoturvan kasvukehitys on siten hidastunut tuntuvasti vastoin odotuksiamme ja tarvitsemme nyt näkyvyyttä kasvun kiihtymiseen”, analyytikot toteavat Inderesin yhtiöpäivitys-raportissa.

Myös MWR-yrityskaupanintegraatioon liittyvät riskit ovat analyytikoiden mukaan koholla tulosvaroituksen jälkeen, koska yhtiö mainitsi integraatioaktiviteettien vaikuttavan MWR:n palveluliiketoimintaan.

Yritystietoturvan tulevien vuosien kasvuennusteiden laskun myötä jää myös F-Securen kokonaisliikevaihdon kasvu aiempia ennusteitamme hitaammaksi, Rautanen ja Riikola arvioivat.

Inderesin ennusteilla F-Securen ensi vuoden EV/Liikevaihto-kerroin on 2,2x, mikä olisi erittäin houkutteleva taso, jos yritystietoturvan kasvunopeus jatkuisi aiemmalla tasolla. Myös sektorin tuoteyhtiöihin peilatessa arvostus näyttää Rautasen ja Riikolan mielestä hyvin maltilliselta.

”Monissa F-Securen verrokkien arvostuksissa on myös nähty selviä korjausliikkeitä alaspäin viimeisen kuukauden aikana. Tulospohjaiset arvostuskertoimet puolestaan eivät anna osakkeelle tukea yritystietoturvan kasvupanostusten rasittaessa tulosta.”

F-Secure julkistaa heinä-syyskuun osavuosikatsauksen perjantaina 2.11.2018. Inderes laskee F-Securen suosituksen vähennä-tasolle aikaisemmalta lisää-tasolta ja laskee osakkeen tavoitehinnan 2,7 euroon aikaisemmasta 4,0 eurosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös