Asunnot ja kiinteistöt

Kiinteistövälittäjien välityspalkkioissa isoja eroja eri kaupunkien välillä

Asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen välityspalkkiot nousivat nyt toisen vuosineljänneksen peräkkäin.

Hintatiedot perustuvat Effortia Oy:n tarjoamaan kuluttajille maksuttomaan kiinteistönvälityksen välityspalkkiovertailuun Asuntojenmyynti.fi:hin.

Effortian mukaan kesällä notkahtanut asuntokauppa vaikutti välittäjien palveluhinnoitteluun nostavasti. Taustatekijöinä lienevät asuntolainojen omarahoitusosuuksien tiukennukset sekä asuntokauppojen keskimääräisten myyntiaikojen pitkittyminen.

Välityspalkkiot nousivat nyt toisen vuosineljänneksen peräkkäin. Viimeisen viiden vuoden aikana eivät palkkiot koko maan tasolla ole kertaakaan nousseet vuoden kolmannella neljänneksellä.

Asunto-osakkeiden ammattivälityksen koko maan keskiarvo nousi vuoden kolmannella neljänneksellä 0,01 prosenttiyksikköä. Eniten korotusta kuluttajilta pyydettäviin prosentteihin syntyi Lahdessa, jossa nousua tuli 0,11 prosenttiyksikköä.

Kiinteistöjen välityksen keskiarvopalkkio nousi Suomessa vuoden kolmannella neljänneksellä niin ikään 0,01 prosenttiyksikköä. Suuri yllätys ei ollut, että lahtelaisvälittäjät nostivat hintojaan myös omakotitalojen prosenttien suhteen ja näin kaupungin keskiarvo kipusi sekin 0,11 prosenttiyksikköä – eniten valtakunnassa.

Välityspalkkioissa on isoja paikkakuntakohtaisia eroja.

Maan korkeimmat asunto-osakkeiden välityspalkkiot löytyivät Porista, jossa paikalliset välitysliikkeet pyysivät esimerkiksi kerrostalohuoneiston välityksestä komissiota keskimäärin 4,46 prosenttia sisältäen arvonlisäveron. Paikkakuntakohtaisista eroista kertoo parhaiten se, että Kuopion vastaava palkkiokeskiarvo oli tarkastelujaksolla 3,51 prosenttia sisältäen arvonlisäveron.

Kiinteistöjen korkeinta prosenttia pyydettiin suurissa kaupungeissa Hämeenlinnassa 4,59 prosenttia ja matalinta vastaavasti Kuopiossa 3,61 prosenttia sisältäen arvonlisäveron.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös