Oma talous

Miljardööri, joka halusi kuolla varattomana, lahjoitti koko omaisuutensa hyväntekeväisyyteen

Chuck Feeney on monelle roolimalli.

Vähittäiskauppajätti Duty Free Shoppersin perustaja miljardööri Chuck Feeney on nyt luovuttanut koko omaisuutensa hyväntekeväisyydelle. Hän on varaton – ja onnellinen.

Charles ”Chuck” Feeney, 89, perusti lentokentiltä tutun tax free -vähittäiskaupan Robert Millerin kanssa vuonna 1960. Feeney tienasi miljoonia eläen itse samalla erittäin säästeliästä elämää. Hän on tunnettu filantrooppi ja Giving While Living -ideologian pioneeri, joka kehottaa yrittäjiä antamaan suurimman osan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen, sen sijaan että he rahoittaisivat esimerkiksi säätiön kuolemansa jälkeen.

”Opimme paljon. Tekisimme nyt joitain asioita eri tavalla, mutta olen erittäin tyytyväinen ja tähän on hyvä lopettaa”, Feeney kertoi Forbesille. Hän suosittelee kaikkia yrittäjiä tutustumaan Giving While Livingin toimintaan.

Lahjoitukset tehtiin nimettömänä

Feeney on lahjoittanut yli 8 miljardia dollaria viimeisen neljän vuosikymmenen aikana hyväntekeväisyysjärjestöille, yliopistoille ja säätiöille maailmanlaajuisesti Atlantic Philanthropies -säätiönsä kautta. Herra varasi 2 miljoonaa dollaria säästöön vuonna 2012 hänen ja vaimonsa eläkkeelle jäämistä varten. Feeney asuu tänä päivänä vaatimattomassa kodissa San Franciscossa, jonka sanotaan muistuttavan opiskelijaboksia.

Monet varakkaat hyväntekijät puhuvat julkisuudessa tekemistään lahjoituksistaan. Feeney sen sijaan on tehnyt kaikki lahjoitukset nimettömästi, ja on myös tehnyt kaikkensa pysäkseen nimettömänä. Forbes kutsuukin Feeneytä filantropian James Bondiksi.

Hänen salaisuutensa on sittemmin tullut julki. Feeneyn äärimmäinen hyväntekeväisyys on inspiroinut muitakin vaikutusvaltaisia yrittäjiä antamaan takaisin. Hänen anteliaisuutensa innoitti muun muassa Bill Gatesin ja Warren Buffettin käynnistämään Giving Pledge -kampanjan, jonka päämääränä on vakuuttaa maailman rikkaimmat ihmiset lahjoittamaan vähintään puolet omaisuudestaan pois ennen kuolemaansa.

”Chuck on meidän kaikkien roolimalli. Minulla tulee menemään 12 vuotta vielä kuolemani jälkeen tehdäkseni sen, mitä hän saavutti ollessaan elossa”, Buffet kertoo Forbesille.

Mihin 8 miljardia dollaria sitten meni?

Feeney etsi aina lahjoituskohteita, joilla olisi dramaattinen vaikutus, kuten rauhan tuomiseen Pohjois-Irlantiin tai Vietnamin terveyshuoltojärjestelmän nykyaikaistamiseen. Hän kertoo Forbesille säätiönsä toiminnan pohjautuvan ”mahdollisuuksiin, eikä suunnitelmiin pysyä liiketoiminnassa pitkään”.

Feeney lahjoitti 3,7 miljardia dollaria koulutukseen, yli 870 miljoonaa ihmisoikeudellisiin ja sosiaalisiin muutoksiin, kuten 62 miljoonan dollarin avustukseen kuolemanrangaistuksen poistamiseksi Yhdysvalloissa ja 76 miljoonaa dollaria ruohonjuuritason kampanjoihin, jotka tukivat Obamacarea. Hän antoi 270 miljoonan dollarin apurahapaketin Vietnamin julkisen terveydenhuollon parantamiseksi ja 176 miljoonan dollarin lahjoituksen Kalifornian yliopiston Global Brain Health Institutionille.

Yksi Feeneyn viimeisistä lahjoituksistaan oli hänen vanhan yliopistonsa Cornellin teknologiakampuksen rakentamiseksi New Yorkissa sijaitsevalle Rooseveltin saarelle. Vaikka hän oli itse hyvin tunnettu säästäväisestä elämäntyylistään, hän oli valmis polttamaan isoja summia rahaa hyväntekeväisyyteen.

Mitä muut vaikutusvaltaiset filantroopit sanovat Feeneystä?

”Chuck on ollut meidän kaikkien roolimalli”, Warren Buffet.

”Chuck Feeney on todellinen tienraivaaja. Hänen lahjoituksensa on innoittanut hyväntekeväisyyssukupolven, johon myös itse kuulun. Ja hänen omistautumisensa nimettömään antamiseen – – heijastavat hänen luonteensa ja omantuntonsa vahvuutta. Me kaikki seuraamme hänen jalanjälkiään”, Laurene Powell Jobs.

”Chuck loi polun, jota muut filantroopit voivat seurata. Muistan tavanneeni hänen perustaessani Giving Pledge -kampanjaa, ja hän kertoi että meidän tulisi kannustaa ihmisiä antamaan vielä enemmän kuin puolet omaisuudestaan elinaikanaan. Kukaan ei ole niin hyvä esimerkki kuin Chuck. Monet puhuvat siitä, kuinka hän inspiroi heitä. Se on todella hämmästyttävää”, Bill Gates.

Lähde: Forbes.

Lue myös: Bill Gates: “Olin niin kateellinen ’nero’ Steve Jobsille”.

Kommentoi
Ylös
>