Talouden trendit

Palkansaajien nimellisansiot ja reaaliansiot nousussa

Palkansaajien nimellisansiot nousivat kuluttajahintojen nousua enemmän.

reaaliansiot nimellisansiot ansiotaso kehitys palkka talous

Lähde: Tilastokeskus.

Palkansaajien nimellisansiot nousivat kuluttajahintojen nousua enemmän.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan palkansaajien nimellisansiot nousivat keskimäärin 2,1 prosenttia vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Reaaliansiot nousivat 0,8 prosenttia edellisen vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna, koska ansiotason nousu oli nopeampaa kuin kuluttajahintojen nousu.

Palkansaajien nimellisansiot kohosivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2017 heinä–syyskuusta vuoden 2018 vastaavaan ajanjaksoon yksityisellä sektorilla 2,2 prosenttia, valtiolla 1,7 prosenttia ja kuntasektorilla 1,7 prosenttia.

Säännöllisen ansion indeksi kuvaa ansiotasoindeksiä paremmin pysyvää ansiomuutosta, sillä se ei huomioi tulospalkkioita eikä työehtosopimuksiin perustuvia kertaeriä. Säännölliset ansiot nousivat vuoden 2018 heinä–syyskuussa 2,0 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Yksityisellä sektorilla kasvua oli 2,2 prosenttia, valtiolla 1,7 prosenttia ja kuntasektorilla 1,7 prosenttia.

Nimellisansioiden nousu on ylittänyt inflaatiokehityksen, mikä tarkoittaa sitä, että nimellisansioiden lisäksi myös reaaliansiot ovat nousussa.

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli syyskuussa 1,3 prosenttia. Elokuussa inflaatio oli myös 1,3 prosenttia.

Syyskuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten bensiinin, savukkeiden, omakotitalon peruskorjausten ja sähkön kallistuminen. Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten lasten päivähoidon, matkapuhelinten, omakotitalokiinteistöjen ja korvattavien reseptilääkkeiden halpeneminen. Elokuulta syyskuulle kuluttajahintojen muutos oli 0,2 prosenttia, mikä johtui muun muassa huonekalujen hintojen noususta.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaho julkaisi Twitterissä havainnollisen kuvaajan hintakehityksen osatekijöistä.

Kommentoi
Ylös
>