Talouden trendit

Suomen Yrittäjien mitta täyttyi – esittävät ay-jäsenmaksujen perintää pois työnantajilta

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja. Kuva: Suomen Yrittäjät

Yrittäjäjärjestö tuomitsee poliittiset työtaistelut kansanvallan halveksuntana.

Suomen Yrittäjät on pettynyt siihen, että ammattiliitot jatkavat työtaisteluaan pienten yritysten henkilöperusteisen irtisanomisen keventämistä vastaan, vaikka eduskunnan enemmistö antoi hankkeelle tukensa keskiviikkona tiedonantoäänestyksessä.

Suomen Yrittäjien liittokokous tuomitsee joidenkin ammattiliittojen poliittiset työtaistelut pienten yritysten henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista vastaan.

”Ammattiliitot toimivat nyt eduskunnan tahtoa vastaan. Se osoittaa parlamentarismin halveksuntaa. Liittojen ei pidä nostaa itseään eduskunnan yläpuolelle”, liittokokouksen kannanotossa todetaan.

Suomen Yrittäjien liittokokous on koolla perjantaina Turussa.

Monen yrittäjän mitta on täyttynyt ay-liikkeen toimintaan. Sen takia Yrittäjät esittää, että työnantajat lopettavat ammattiliittojen jäsenmaksujen perinnän.

”Työnantajien tehtävä ei ole organisoida ammattiyhdistysliikkeen rahoituksen keräämistä. Ammattiliitot voivat kerätä jäsenmaksunsa myös suoraan jäseniltään”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Työnantajat ovat keränneet laajemmin jäsenmaksuperintäsopimuksen nojalla ammattiliittojen jäseniltä jäsenmaksuja ja tilittäneet ne liitoille vuodesta 1969. Jäsenmaksuperintäsopimus on johtanut käytännössä siihen, että ammattiliittojen ei ole tarvinnut juuri huolehtia rahoituksestaan. Perintäsopimus ja verovapaus ovat yhdessä johtaneet siihen, että monet liitot ovat erittäin vakavaraisia.

”On luontevinta, että jokainen työntekijä hoitaa itse liittonsa jäsenmaksun. Työnantajien ei tarvitse sotkeutua ay-liikkeen asioihin. Liitot osaavat hoitaa taloutensa. Lisäksi joskus käy niin, kuten viime päivinä, että työnantajan keräämää rahaa käytetään häntä vastaan. Poliittiset lakot ovat siitä kouriintuntuva esimerkki”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Panokset ovat selvästi koventuneet Sipilän hallituksen ja työntekijäjärjestöjen välisessä kiistassa irtisanomislain uudistuksesta.

SAK:lainen Teollisuusliitto ilmoitti tänään perjantaina Teknologiateollisuus ry:lle, että se irtisanoo kilpailukykysopimuksen yhteydessä sovitun pöytäkirjan työajan pidentämisestä 24 tunnilla. Ilmoituksen mukaan pöytäkirjan voimassaolo päättyy vuoden 2019 lopussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös