Indikaattorit

Paltan ekonomistit: Suhdannenäkymät epävarmemmat kuin pitkiin aikoihin

Talouskasvu hidastuu Suomessa ja globaalisti, varoittavat Palvelualojen työnantajat PALTA:n ekonomistit.

Kansainvälisissä ja kotimaisissa ennusteissa talouskasvun ennakoidaan jatkuvan, mutta viime vuosia hitaampana, toteaa PALTA tuoreessa suhdannekatsauksessaan.

PALTA:n mukaan Suomelle tärkeän EU:n ja euroalueen kasvu on hidastunut ja tulevaa ennakoivat luottamusindikaattorit osoittavat loivasti alaspäin.

Vuonna 2017 Suomen tavaravienti kasvoi ripeästi. Tästä kasvusta puolet kohdistui euroalueelle. PALTA:n mukaan vuoden 2017 hyvä vire maailmantaloudessa kumpusi ilmeisesti merkittävästi Kiinasta.

Talousdatan perusteella Kiinan kasvu näyttäisi kuitenkin hidastuvan. Edellisinä vuosina ennusteita korjattiin positiivisten yllätysten myötä ylöspäin. Nyt markkinoilta näyttää tulevan PALTA:n mukaan lähinnä negatiivisia yllätyksiä.

Mintos tarjoaa keskimäärin 12 prosentin tuoton - sijoita vertaislainoihin

Uusi sijoittaja saa 1 prosentin ylimääräisen koron sijoituksilleen 3 kuukauden ajaksi.

Avaa Mintos-tili

”Kuluttajien odotukset ovat heikentyneet ja yritysten luottamusindikaattorit ovat tulleet alaspäin huippulukemista. Kun nykyhetkeä koskevat tiedot tarkentuvat, korjataan ennusteita sen mukaisesti. Tällä hetkellä suomalaisten ennustelaitosten arviot vuoden 2019 bkt:n kasvusta asettuvat 1,7–2,4 prosentin välille”, PALTA toteaa.

PALTA:n ekonomistit uskovat, että ennustajista varovaisin eli valtiovarainministeriö on lähimpänä totuutta.

Suhdannenäkymät ovat tällä hetkellä epävarmemmat kuin pitkiin aikoihin. Ensimmäisenä heikkeneviin suhdanteisiin reagoivat kuluttajat.

”Mikäli kasvu hidastuisi merkittävästi, olisi kuluttajien luottamus ensimmäinen mittari, jossa se näkyisi. Kuluttajien luottamus Suomen talouteen romahti puoli vuotta ennen 1990-luvun lamaa, vajaa vuosi ennen it-kuplan aiheuttamaa matalasuhdannetta, vuosi ennen finanssikriisiä ja reilu puoli vuotta ennen eurokriisin jälkeistä taantumaa”, ekonomistit toteavat.

Lokakuussa kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli Suomen talouden osalta täpärästi plussalla, mutta pudotusta viime vuoden lopusta on 20 pistettä.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus talouteen on muuttunut lokakuussavarovaisimmaksi kahteen vuoteen. Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja yleisestä työttömyydestä heikkenivät lokakuussa selvästi syyskuuhun verrattuna.

Arvio työttömyyskehityksestä oli kuitenkin edelleen valoisa, kun taas kuva Suomen taloudesta näytti jo melko pessimistiseltä. Odotukset kuluttajan omasta taloudesta ja säästämismahdollisuuksista pysyivät lokakuussa suunnilleen ennallaan ja hyvinä.

PALTA pelkää, että talouskäänne tulee aiheuttamaan yrityksille ikävän yllätyksen.

”Mikäli kuluttajat ovat oikeassa, hidastuu Suomen talouskasvu ensi vuoden aikana merkittävästi. Jos näin käy, uskomme sen tulevan yrityksille yhtä suurena yllätyksenä kuin käänne parempaan viime vuonna.”

Suomen talous kasvoi heinä-syyskuussa ennakkotietojen mukaan 2,2 prosenttia vuodentakaisesta. PALTA:n ekonomistit muistuttavat, että tavaraviennin volyymin kasvu on ollut vastaavat kolme peräkkäistä kuukautta miinuksella.

Toisaalta palkansaajien palkat nousevat ja työllisten määrä lisääntyy yhä.

”Yksityisen kulutuksen olettaisi kuitenkin tukevan talouskasvua vielä hyvän aikaa”, ekonomistit uskovat.

Kommentoi
Ylös
>