Indikaattorit

Kuluttaja luottaa omaan talouteensa, mutta ei Suomen talouteen

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus talouteen pysyttelee hyvällä tasolla.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli tammikuussa 17,2, kun se joulukuussa oli 16,1 ja marraskuussa 18,3. Viime vuoden tammikuussa luottamusindikaattori sai arvon 24,2. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,7. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin.

Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä kuluttajien odotukset omasta taloudestaan ja mahdollisuuksistaan säästää paranivat tammikuussa joulukuuhun verrattuna. Odotukset näistä olivat hyvin valoisat, säästämisen osalta valoisimmat koskaan.

Sen sijaan näkemykset Suomen taloudesta ja työttömyyskehityksestä pysyivät tammikuussa ennallaan. Kuva työttömyydestä oli kohtuullinen mutta odotus Suomen taloudesta pessimistinen.

Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden usko Suomen talouteen ja työttömyyden vähenemiseen heikkeni tammikuussa. Näkemys omasta taloudesta taas säilyi ennallaan ja arvio säästämismahdollisuuksista parani myös vuodessa selvästi.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kommentoi luottamuslukuja Twitterissä.

”Suomalaisten luottamus Suomen talouteen ei enää tammikuussa heikentynyt, mutta säilyi pessimistisenä. Sen sijaan omaan talouteensa kuluttajat luottavat edelleen ja etenkin säästämismahdollisuudet nähdään erityisen hyvinä”, Kärkkäinen kirjoittaa.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös