Markkinakommentit

Salkunhoitaja: Politiikasta tuli ihan oikea markkinariski

Taalerin salkunhoitaja Niko Fagernäs luettelee lukuisia poliittisia riskejä, joita on vaikea arvioida.

Viime aikoina sijoittajat ovat joutuneet sietämään useita poliittisia riskejä. USA:n ja Kiinan kauppasodassa on jatkuvasti nostettu panoksia ja tulleja. Nyt on sovittu välirauhasta, mutta mitään lopullista ratkaisua kaksi maailman suurinta taloutta ei ole löytänyt.

Britanniassa Brexit on ajautunut entistä pahempaan umpisolmuun maan parlamentin hylättyä selvin luvuin pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman EU-erosopimuksen. Nyt edessä saattaa olla jopa niin sanottu hard-brexit, eli EU-ero ilman sopimusta EU:n kanssa.

Euroalueella Kreikka ei enää pitkään aikaan ole ollut suurin murheenkryyni, vaan huomio on kiinnittynyt Italiaan, jonka nykyinen populistipuolueiden hallitus on osoittanut halua löysempiin valtion budjetteihin.

Poliittiset kriisit ovat luoneet epävarmuutta myös markkinoille.

”Kauppasota, Brexit, keltaiset liivit, Yhdysvaltojen sisäpoliittiset kärhämät sekä Italian kiukuttelu. Tässä vaiheessa sijoitusneuvojakin voi myöntää, että poliittiset riskit ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Poliittinen riski on yksi vaikeimmin arvioitavista riskeistä, ja on itsessään myrkkyä sijoitusmarkkinoiden luottamukselle”, toteaa Niko Fagernäs Taalerin markkinakatsauksessa.

Salkunhoitajan mukaan lähtökohtaisesti poliittiset riskit ovat muodostuneet oston paikaksi ja tuomiopäivää huutelevat ovat jääneet pahasti rannalle.

”Ongelmien eskaloituessa päättäjät usein löytävät kompromissiratkaisuja tasapainotilanteen saavuttamiseksi. Tässäkin kannattaa mielestäni loppujen lopuksi luottaa siihen, että ihmisten kyky ratkaista ongelmia ja innovoida voittaa aina pelon. Sijoittajienkin on syytä laittaa jäitä hattuun ja pysytellä hyvässä hajautuksessa ja pitkässä sijoitushorisontissa”, Fagernäs neuvoo.

Taalerin näkemys on, ettei Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota eskaloidu väläyteltyihin, jopa biljoonaan asti ylittäviin tariffeihin. Taaleri pitää ylipainon kehittyvien markkinoiden osakkeissa, osittain kauppasotanäkemyksen vuoksi, mutta myös odotettua kevyemmän Yhdysvaltojen keskuspankin rahapolitiikan takia, joka avittaa kehittyvien markkinoiden talouksia.

Globaaleissa allokaatiosalkuissa Taaleri on edelleen osakkeissa strategisesti alipainossa hidastuvan globaalin talouden vuoksi, joka ei ole Fagernäsin mukaan näyttänyt vielä tasaantumisen merkkejä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös