Sijoittajan verotus

Näin verotus vaihtelee eri puolella Suomea – ero jopa lähes 4700 euroa vuodessa

Veronmaksajien kuntaverovertailu paljastaa, että maakuntakeskusten kevein verottaja on tänä vuonna Helsinki.

Kireimmin kuntalaisiaan verottaa puolestaan Kokkola. Tiedot ilmenevät Veronmaksajien selvityksestä, jossa on vertailtu kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen.

Veronmaksajain Keskusliiton esimerkkilaskelmassa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat pääkaupungissa kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa yhteensä 14 533 euroa. Kokkolassa kyseisiä veroja maksetaan 3 182 euroa enemmän.

Kokkolan jälkeen maakuntakeskuksista kirein kunnallinen verotus on Seinäjoella ja Kajaanissa. Keveimmin verottavaa Helsinkiä seuraavat Turku ja Tampere, joiden kummankin ero pääkaupunkiin on yli tuhat euroa.

Kunnalliset tuloveroprosentit pysyvät Suomen suurimmissa kaupungeissa ennallaan vuoteen 2018 nähden. Tuloveroprosenttiaan nosti 46 kuntaa, kun taas keventäjiä on viisi. Suurimmat veroprosenttiaan muuttaneet kaupungit olivat Pori ja Vaasa, joissa nousu oli 0,50 prosenttiyksikköä.

”Suuri osa muutoksista oli pienten ja keskisuurten kuntien veroprosenttien kiristyksiä”, Kalluinen toteaa.

Kalluisen mukaan merkittävän yksittäisen korotuksen tuloveroprosenttiinsa teki Oripää, joka nosti veroprosenttiaan peräti 1,50 prosenttiyksikköä vuodentakaiseen nähden.

Esimerkkilaskelmassa puolisot maksavat tuloistaan eniten veroja, sisältäen kunnallis- ja kirkollisvero sekä valtionvero, yleisradiovero ja sosiaalivakuutusmaksut, Suomessa vuonna 2019 Honkajoella ja Jämijärvellä: yhteensä 29 678 euroa. Eroa on 4 672 euroa keveimmin verottavaan Kauniaisiin, jossa veroja maksetaan samassa laskelmassa 25 006 euroa.

Muita ankaria verottajia ovat muun muassa Teuva, Haapajärvi ja Reisjärvi. Keveimpiin verottajiin kuuluvat vastaavasti Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Vantaa. Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Keski-Pohjanmaalla.

Katso oman kuntasi verot tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös