Markkinakommentit

USA:n keskuspankin pääjohtaja varoitti velan kasvunopeudesta

Fedin johtaja Jerome Powell kertoi eilen kongressin kuulemistilaisuudessa, ettei keskuspankilla ole kiire tehdä päätöksiä uusista ohjauskoron nostoista.

Jeremy Powell Fed pääjohtaja keskuspankk

Powell sanoi Yhdysvaltain talouskasvun olevan luultavasti laskussa. Keskuspankin arvion mukaan Yhdysvaltain bruttokansantuote kasvoi hieman alle kolmen prosentin vauhtia vuonna 2018.

Pääjohtaja kertoi keskuspankin jatkavan ”kärsivällistä” suhtautumistaan ohjauskoron noston mahdollisuuteen muun muassa rahoitusmarkkinoiden kasvaneen volatiliteetin vuoksi.

Powell toisti Fedin kuukausi sitten julkaisseen näkemyksen, jonka mukaan koronnostojen jatkuminen ei enää näytä niin todennäköiseltä. Tammikuun lopussa Fedin avomarkkinakomitea ilmoitti pitävänsä ohjauskoron ennallaan 2,25-2.50 prosentin vaihteluvälissä.

Markkinoilla on näkynyt Fedin pääjohtajan mukaan ristiriitaisia merkkejä talouden tilasta viime viikkoina. Hän mainitsi erikseen pettymyksen tuottaneet jälleenmyyntitilastot, jotka ovat ristiriidassa tasaisesti kasvavan työllisyyden ja palkkojen kasvun kanssa. Vähittäismyynti putosi joulukuussa 1,2 prosenttia verrattuna edelliseen kuuhun. Myynnin romahdus on suurin sitten syyskuun 2009, jolloin Yhdysvallat oli ajautunut finanssikriisiin.

Powellin mukaan keskuspankin perusnäkemys USA:n taloustilanteesta on hyvä, mutta ulkomaiden heikentyvä talouskasvu saattaa vetää myös Yhdysvaltoja heikompaan kasvuun tulevina kuukausina.

Lisäksi Powell kertoi huolensa Yhdysvaltain valtionvelan kasvusta.

Pääjohtajan mukaan USA:n velka on melko korkea suhteessa bruttokansantuotteeseen. Velkatasoa enemmän Powell kertoi kuitenkin olevansa huolissaan velan kasvunopeudesta. USA:n liittovaltion velka kasvaa tällä hetkellä bkt:n kasvua nopeammin.

USA:n markkinoilta tuli eilen uusin varoittava signaali, kun uusien asuntojen kausitasoitettu rakentaminen oli jäänyt vain 1078 miljoonaan asuntoon. Bloombergin haastatteleminen ekonomistit olivat ennustaneet 1256 miljoonaa asuntoa. Asuntoluvut ovat heikoimmillaan syyskuun 2016 jälkeen. Toisaalta kuluttajaluottamusindeksin indeksin pisteluvun ennustettiin olevan 124,9, kun luku oli todellisuudessa 131,4.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös