Markkinakommentit

OP: Kotimaisten pörssiyhtiöiden tuloskasvu hiipuu

Kotimaisten pörssiyhtiöiden viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen tuloskausi muodostui tulosten osalta lieväksi pettymykseksi, arvioi OP aamukatsauksessaan.

Tosin yllätykset liikevaihtokehityksen ja osinkojen osalta painottuivat pankin mukaan positiiviselle puolelle. Kaikkien yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 1,1 prosenttia konsensusennusteiden yläpuolella, mutta liikevoitto jäi 0,2 prosenttia konsensusennusteiden alapuolelle.

Kaikkien OP:n seurannassa olevien suomalaisyhtiöiden yhteenlasketut liikevaihdot kasvoivat loka-joulukuussa 3,1 prosenttia vuositasolla ja liikevoitot 4,1 prosenttia. Liikevoittotasoon merkittävästi vaikuttanut Nokia pois lukien yhteenlaskettu liikevoiton kasvu oli kuitenkin vain 2,7 prosenttia, pankki toteaa.

OP:n johtopäätös tuloskaudesta on selvä.

”Tulosmomentum on siis jatkunut positiivisena, mutta hidastunut näkyvästi, mikä selittynee kustannuspaineiden lisääntymisellä sekä selvästi edelliskvartaaleita haastavammilla vertailuluvuilla”, OP toteaa.

Kahden edellisen vuosineljänneksen tapaan lukumääräisesti 60 prosenttia yhtiöistä onnistui kasvattamaan liikevoittoa suhteessa vuoden takaiseen tasoon. Osinkoa suhteessa vertailujaksoon kasvatti puolestaan 58 prosenttia ja laski 24 prosenttia yhtiöistä. Kahdeksan OP:n seurannassa olevaa yhtiötä ei esitä osinkoa lainkaan maksettavaksi vuodelta 2018.

Pankin mukaan toimialoista vahvaa kehitystä suhteessa vertailujaksoon ja konsensusennusteisiin nähtiin erityisesti media-, terveydenhuolto- ja energiasektoreilla.

”Lisäksi metallisektorin tuloskehitys oli vertailujaksoon nähden suotuisaa. Toimialoista heikkoa kehitystä suhteessa vertailujaksoon nähtiin operaattoreiden keskuudessa. Konsensusodotuksia heikommin suoriutuivat metsäteollisuus, rakennussektori sekä kulutus- ja päivittäistavaravalmistajat”, OP kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös