SalkunRakentaja

Sijoitusuutiset

Eläkeyhtiön sijoitustuotot painuivat pakkaselle vuonna 2018

Risto Murto Varma toimitusjohtaja talous
Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Globaalin osakemarkkinan epävakaa kehitys vuoden viimeisellä neljänneksellä painoi Varman koko vuoden sijoitustuoton negatiiviseksi.

Varman sijoitusten markkina-arvo oli vuoden lopussa 44,0 miljardia euroa, kun se vuoden 2017 lopussa oli 45,4 miljardia. Tehokkuus parani edelleen ja oli kaikkien aikojen paras. Varma käytti liikekuluihin tarkoitetuista vakuutusmaksuista 60 prosenttia, kun edellisvuonna se käytti 67 prosenttia.

Varma on Suomen suurin yksityinen sijoittaja ja suurimpia työeläkevakuutusyhtiöitä. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 900 000 henkilön työeläketurvasta.

Varman sijoitustuottojen kehitys vuonna 2018 oli kuitenkin vaihteleva, kertoo eläkeyhtiön toimitusjohtaja Risto Murto.

”Erityisesti loppuvuodesta osakekurssit painuivat kuitenkin yleisesti ja viimeinen neljännes käänsi Varman koko vuoden sijoitustoiminnan tuoton negatiiviseksi,” Murto kertoo.

Eläkesijoittajan näkökulmasta katsottuna tilanne ei ole mitenkään poikkeuksellinen, Murto painottaa.

”Finanssikriisin jälkeen takana on erittäin vahva sijoitustuottojen kausi, mistä seuraa, että riskipuskurina toimiva vakavaraisuus on edelleen vahvalla tasolla.”

Varman sijoitusten tuotto painui viime vuonna 2,0 prosenttia miinukselle, kun edellisvuonna tuotot olivat plussalla 7,8 prosenttia. Sijoitusten markkina-arvo oli vuoden lopussa 44,0 miljardia euroa. Vakavaraisuuspääoma oli 9,6 miljardia euroa eli 1,6-kertainen vakavaraisuusrajaan verrattuna.

Eläkeyhtiö Varman sijoitusten tuotto vuosina 2009 – 2018. Lähde: Varma

Sijoitusten viiden vuoden keskimääräinen nimellistuotto oli 4,3 prosenttia ja 10 vuoden 6,0 prosenttia.

Viime vuoden loppu oli sijoitusmarkkinoilla Varman mukaan poikkeuksellisen hankala.

Epävarmuus talouskasvun näkymistä kasvoi loppuvuodesta ja osakemarkkinoiden hermostuneisuus lisääntyi merkittävästi. Tähän vaikuttivat monet tekijät, kuten Yhdysvaltain keskuspankin koronnostot ja Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota.

”Useat riskitekijät yhdessä saivat talouden tunnusluvut heikkenemään. Viimeinen neljännes oli lähihistoriassa poikkeuksellisen hankala jakso, sillä riskiä hajauttavia sijoituskohteita oli vaikea löytää markkinoilta”, sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä kertoo.

Rytsölän mukaan joulun jälkeen tunnelma markkinoilla on selvästi parantunut ja niin osake- kuin luottoriskimarkkina ovat toipuneet selvästi alkuvuoden aikana.

Varman sijoituksista parhaiten tuottivat kiinteistöt 5,5 (4,9) prosenttia ja hedgerahastot,1,6 (8,5) prosenttia. Korkosijoitusten tuotot painuivat negatiivisiksi -1,8 (3,7) prosenttia ja osakesijoitukset tuottivat -3,6 (11,4) prosenttia.

Parasta tuottoa osakesijoituksista toivat pääomasijoitukset listaamattomiin yhtiöihin. Niiden tuotto oli peräti 17,5 prosenttia, kun ne vuosi sitten tuottivat 7,9 prosenttia.

Varman tavoitteena on keventää sijoitustensa hiilijalanjälkeä ja muokata salkusta Pariisin ilmastosopimuksen mukainen. Vuonna 2018 noteerattujen osakesijoitusten hiilijalanjälki oli 17 prosenttia pienempi kuin vuoden 2015 lähtötaso. Yrityslainojen hiilijalanjälki keveni 28 prosenttia ja kiinteistöjen 17 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös