Kumppaniblogit

Arvokello

Ville Tolvanen

Olen päässyt poikkeuksellisen paljon kokemaan ja tekemään arvoa erilaisten omistajien, johtajien ja yritysten kanssa. Yritän kiteyttää ajatuksiani sanomaksi.

Hyvää omistajien, johdon ja yrittämisen harmoniaa voisi kutsua vaikkapa arvokelloksi. Vain arvoa tuottava ja kasvattava yritys varautuu taantumaan, luo lisää työtä, huolehtii työntekijöistä ja pysyy mukana kilpailussa.

Arvokelloa voisi kuvata seitsemän eri tason yhdessä johtamiseksi vuositasolla. Osa asioista liikkuu nopeammin kuin toiset. Asioiden synkronisointi ja jatkuva eteneminen takaavat parhaan panoksen yrityksen arvon kasvattamiseksi.

  1. Omistajilla tulisi olla selkeä näkemys, sopimus ja suunnitelma yrityksen tulevaisuudesta. Hyvä omistajasopimus kertoo omistajien ja yrityksen suhteesta, vastuista ja eduista.
  2. Omistajien tehtävä on luoda yritykselle hyvä hallitus. Hyvä hallituksen jäsen on osaava, sitoutunut ja motivoitunut. Hallitustyö vaatii aikaa, panostusta ja ymmärrystä.
  3. Hallituksen puheenjohtaja toimii työparina toimitusjohtajan kanssa ja vastaa hallitustyön etenemisestä ja tuloksista yhdessä hallituksen kanssa. Hyvä hallituksen puheenjohtaja on aktiivinen, tasavertainen ja suunnitelmallinen. Hyvä puhis on yrityksen pelinrakentaja.
  4. Hyvä hallitus kokoontuu edistämään eikä vain päivittämään asioita. Lain kirjain on hallituksen osalta matala. Hyvä hallitus varmistaa omistajien tahtotilan onnistumisen ja auttaa tulosten synnyttämisessä.
  5. Hyvä hallitus on toimitusjohtajan kuukauden paras päivä. Hallitus sparraa ja tukee yrityksen kehittämistä yhteistyössä hallituksen kanssa. Jokainen hallitus pitäisi olla hyvin valmisteltu työpaja, jossa asioita työstetään eteenpäin. Asioita päivittävä hallitus on ajanhukkaa ja arvoton kaikille.
  6. Hyvä vuosisuunnitelma yhdistää strategian päivityksen, vuosisuunnitelman, budjetoinnin ja toimintasuunnitelmat paketiksi, joka on ymmärrettävä kaikille yrityksen johtamiseen osallistuville. Vuosi alkaa hyvissä ajoin ennen budjettikautta ja päättyy yhtiökokoukseen. Arjessa arvon kasvattaminen ja johtaminen nivoutuvat paketiksi, joka vie vuosittain yrityksen toimintaa eteenpäin.
  7. Arvon kasvattaminen tapahtuu arjessa. Siksi joukkueen muodostavat omistajat, hallitus ja toimiva johto yhdessä ja erikseen. Arvo kasvaa vain pelaamalla eri rooleja, mutta muodostamalla yhdessä joukkue, jolla on yhteiset päämäärät.

Harva omistaja tai yhtiö ymmärtää paketoida arvon kasvattamisen suunnitelmaksi, joka sisältää selkeästi arvokellon kaikki osat. Viemällä omistamista tekemisen rinnalla eteenpäin myös johtamisesta ja hallitustyössä koettu arvo kasvaa. Parhaimmillaan arvokellon pyörittäminen muodostuu antoisaksi, tuottavaksi ja turvalliseksi tavaksi omistaa ja johtaa yhtiöitä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös