Markkinakommentit

Aktian pääekonomisti: Euroopan kasvu yhä heikompaa – korot eivät nouse

Heidi Schauman pääekonomisti Aktia
Heidi Schauman, Aktian pääekonomisti.

Pankki ennustaa EKP:n nostavan korkoa ensimmäistä kertaa vasta vuoden 2020 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Koronnostoon liittyy kuitenkin paljon epävarmuutta.

Keskuspankin koronnosto saattaa jopa lykkääntyä vuoden 2020 jälkeiselle ajalle, arvioi Aktian pääekonomisti Heidi Schauman artikkelissaan.

EKP on selkeästi viestittänyt, etteivät korot nouse tänä vuonna. Syy keskuspankin maltilliseen korkolinjaukseen löytyy vaisuista inflaationäkymistä.

Euroalueen inflaatio oli 1,5 prosenttia helmikuussa, mutta pohjainflaatio oli vieläkin alhaisempi, 1,2 prosenttia. Schaumanin mukaan tämä alleviivaa sitä, että inflaationäkymät ovat edelleen hillityt, vaikka kasvavasta palkkainflaatiosta onkin merkkejä euroalueella.

”Laskenut öljyn hinta jarrutti inflaatiota vuoden 2018 lopussa, mutta vuonna 2019 tapahtunut korjaus nostaa inflaatiota jälleen. Nämä öljyn hinnan heilahtelut eivät aiheuta pysyviä inflaatiopaineita. Aktian uudessa ennusteessa inflaatio on 1,6 % vuonna 2019 ja 1,8 % vuonna 2020”, Aktian pääekonomisti toteaa.

Kuluttajahintojen muutos euroalueella (vuosimuutos)

Myös markkinakorot ovat euroalueella yhä alhaalla.

”Markkinakorot ovat pysyneet hyvin vaisuina, mutta lyhyissä koroissa on nähty jonkinlainen korjaus ylöspäin vuoden 2018 ja vuoden 2019 alun aikana heijastaen odotuksia koron nostosta vielä tänä vuonna. 12 kuukauden euribor on noussut noin -0,2 prosentin pohjalukemista lähemmäs -0,1 prosentin tasoa.  3 kuukauden euriborkorossa ei ole nähty yhtä paljon liikettä, ja se on edelleen noin -0,3 prosenttia”, Schauman toteaa.

Koska odotus koron nostosta on nyt väistynyt, ei ole syytä odottaa, että markkinakorkojen nousulle jatkoa, pääekonomisti ennustaa.

Joukkovelkakirjalainojen pidemmät korot ovat Schaumanin mukaan myös olleet ”hyvin vaisuja” sen jälkeen, kun EKP lopetti tukiostonsa.

”Saksan 10 vuoden korko on lähellä 0,1 prosentin tasoa, eli huomattavasti alempana kuin moneen vuoteen. Myös suurimmassa osassa muita euroalueen maita on nähty tasokorjaus alaspäin. Näiden alaspäin suuntautuvien liikkeiden taustalla ovat vaisuina pysyneet inflaatiopaineet sekä heikentyneet kasvunäkymät.”

Räätälöity rahastosalkku

Nordnetin digitaalinen Rahastoneuvoja etsii vain muutamassa minuutissa parhaat rahastot juuri sinun tarpeisiisi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös