Makrotalous

Investointiaste on Suomessa pelottavan alhainen

investointiaste

Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Jukka Palokangas kiinnittää Twitterissä huomiota tärkeään makrotalouden kehitystrendiin.

Suomen investointiaste eli yritysten kiinteät investoinnit suhteessa niiden jalostusarvoon on jäänyt huomattavasti jälkeen muuta Eurooppaa.

Ero Suomen investointiasteessa verrattuna Ruotsiin ja EU:n keskiarvoon repesi finanssikriisin puhjettua vuonna 2009. Sen jälkeen ero on kasvanut ja viime vuonna ero Ruotsiin nousi jo poikkeuksellisen suureksi.

”Yritysten investointiaste on Suomessa hälyttävällä tasolla. Näillä eväillä voimme unohtaa hyvät kasvunäkymät ja kestävyysvajeen korjaantumisen. Kun investoinnit eivät tue talouskasvua, myös puheet työllisyysasteen nostamisen tärkeydestä ovat savisella pohjalla”, Palokangas kirjoittaa.

Palokankaan mukaan monet asiat vaikuttavat alhaiseen investointien tasoon, mutta joitakin syitä ovat ”ne verotaktiset yksityiskohdat, joilla kilpailijamaat alentavat investointien verotusta”, Palokangas toteaa. Tällaisia on esimerkiksi varausmalli Ruotsissa ja varsin vapaat poisto-oikeudet USA:ssa ja Italiassa

Palokangaan mielestä Suomen verojärjestelmän kehittämisestä puuttuu yrittäjämäinen ote verrattuna vaikka Ruotsiin.

”Kopioimme välillä jotakin, mutta suurella varovaisuudella. Omaehtoisesti emme ota käyttöön veroinsentiivejä, jotka ovat parempia kuin kilpailijamaissa”, hän toteaa Twitterissä.

Alhainen investointiaste johtaa tuottavuuskehityksen hidastumiseen.

Palokankaan mukaan Suomen vientiteollisuus on ollut jo pitkään Suomen hyvän tuottavuuskehityksen keskeinen aikaansaaja. Viimeaikainen kehitys tuottavuudessa on kuitenkin pääekonomistin mukaan huolestuttava.

”Sekä teollisuudessa että koko kansantaloudessa tuottavuus ei ole enää kasvanut lainkaan vuoden 2017 alun jälkeen. Tuottavuus on muutoinkin hädin tuskin yltänyt vuoden 2008 tason yläpuolelle. Muissa EU-maissa tuottavuus on kasvanut selvästi Suomea nopeammin”, Palokangas toteaa tammikuussa julkaistussa artikkelissaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös