Makrotalous

Kiinasta karut vientiluvut – Shanghain pörssi sukeltaa

Kauppasodan vaikutukset alkavat näkyä niin Yhdysvalloissa kuin Kiinassakin. USA:n kauppataseen alijäämä nousi ennätyksellisen korkeaksi ja nyt Kiinan vienti sakkaa.

Kiinan viralliset vientitilastot kertovat, että maan vienti laski helmikuussa peräti 20,7 prosenttia edellisvuodesta. Lukema oli selkeä negatiivinen yllätys, sillä Wall Street Journalin haastattelemat ekonomistit odottivat vain kuuden prosentin laskua. Vielä tammikuussa Kiinan vienti nousi 9,1 prosenttia.

Myös Kiinan tuonti laski, mutta selvästi vähemmän kuin vienti eli 5,2 prosenttia.

Kiinan kauppatase on edelleen helmikuussa 4,1 miljardia dollaria ylijäämäinen, mutta kauppataseen ylijäämä on rajussa laskussa. Vielä tammikuussa ylijäämä oli yli 39 miljardia dollaria. Ekonomistit olivat odottaneet helmikuun ylijäämäksi yli 24 miljardia.

Myös Yhdysvallat saa tuntea nahoissaan kauppasodan karut vaikutukset. Maan ulkomaankaupan vaihtotaseen alijäämä kohosi viime vuonna korkeimmilleen sitten vuoden 2008. Vaihtotaseen alijäämä kohosi viime vuonna 621 miljardiin dollariin, mikä on noin 70 miljardia dollaria edellisvuotta enemmän.

Kiinan yllättävän heikot vientiluvut ovat näkyneet Aasian pörsseissä rajuna kurssilaskuna.

Shangain pörssi sukelsi peräti 4,4 prosenttia tänään. Japanin Nikkei 225 laski yli kaksi prosenttia.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki huomauttaa Twitterissä, että Kiinan viennin lasku johtui osittain kausiluontoisista tekijöistä.

Artikkelia täydennetty 8.3.2019 klo 15.00 pääekonomistin kommentilla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös