Yritysuutiset

Nokian Renkaiden epäillyistä sisäpiirikaupoista syyteharkinta

Poliisi on siirtänyt syyteharkintaan yhtiön vuosina 2015–2016 toimineita hallituksen jäseniä, toimitusjohtajaa ja eräitä työntekijöitä koskevan arvopaperimarkkinarikosepäilyn.

Asia liittyy lehtien suorittamiin rengastesteihin aikaisempina vuosina ja niitä koskeneisiin menettelytapoihin, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Finanssivalvonta teki toukokuussa 2017 tutkintapyynnön koskien sitä, oliko yhtiön hallitus laiminlyönyt tiedottamisvelvoitteensa ja olivatko yhtiön eräät työntekijät käyttäneet hyväkseen sisäpiirintietoa arvopaperikaupassa.

Kohussa on kyse siitä, että Nokian Renkaat oli toimittanut pitkään autolehtien rengastesteihin erikseen valmistettuja renkaita. Helsingin Sanomat paljasti maaliskuussa 2016, että Nokian Renkaiden johtokunnan jäsenet olivat myyneet optioita yhteensä 600 000 eurolla ennen kuin testivilpin tulosten julkistusta.

Pörssiyhtiön sisäpiiriläiset eivät saa käyttää hyväkseen sellaista
täsmällistä ja julkistamatonta tietoa, jolla voi olla oleellista vaikutusta osakekurssiin.

Tiedon katsotaan olevan luonteeltaan täsmällistä, jos tieto viittaa olosuhteisiin tai tapahtumiin, jotka ovat jo ilmenneet tai tapahtuneet, tai joiden voidaan kohtuudella odottaa ilmenevän tai tapahtuvan ja on riittävän tarkkaa, jotta sen perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä tiedon mahdollisesta vaikutuksesta rahoitusvälineen arvoon.

Rengastesteissä tehty vilppi puolestaan paljastui, kun Kauppalehti uutisoi yhtiön manipuloineen talvi- ja kesärenkaiden testituloksia vuosikausia.

Kauppalehti oli saanut haltuunsa yhtiön henkilöstön lähettämiä sähköposteja. Sähköpostien perusteella rengasvalmistaja lähetti lehtitesteihin modifioituja ja paranneltuja testirenkaita, joita ei edes valmisteta. Tarkoituksena oli parannelluin renkain voittaa lehtitestit, jotka siten tukisivat Nokian Renkaiden brändimielikuvaa, hintapositiota ja osakkeen kurssia.

Rengastesteillä on ollut Nokian Renkaiden kannalta suuri merkitys. Kauppalehden mukaan se näkyi siinä, että Nokian Renkaat käytti tulosaineistojen avainviestinä juuri lukuisia testivoittoja. 

Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Yhtiö ei kommentoi asiaa.

Nokian Renkaat julkisti tiedotteen syyteharkinnasta eilen keskiviikkona klo 15.00. Ilmoituksella ei ollut oleellista vaikutusta yhtiön osakekurssiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös