Kumppaniblogit

Dogs of The Dow voittostrategia vuonna 2019?

”Dogs of the Dow” on Yhdysvaltalaisen sijoittajan Michael B. O’Higginsin vuonna 1991 lanseeraama sijoitusstrategia, joka ohjeistaa sijoittamaan Dow Jones Industrial Average-osakeindeksin kymmenen suurimman osinkotuoton yhtiöihin. Higgins havaitsi, että aikanaan indeksi olisi voitettu tällä strategialla useina vuosina vuodesta 1920 lähtien. Strategia on nykyään edelleen suosittu ja osoittautunut menestykselliseksi päihittämällä esimerkiksi S&P500-indeksin vuosittain 1992-2011.

Strategian menestystä perustellaan sillä, että vakaiden osinkoaan ja liiketoimintoaan kasvattavien ”blue-chip”-yhtiöiden osingonmaksu ei ole markkinoiden tuotoista, näkymistä tai volatiliteetista riippuvainen. Osinko täten indikoisi yhtiön keskimääräistä arvoa osakkeen hintaa paremmin, sillä osakkeen hinta ailahtelee syklien ja sijoittajasentimentin mukana.

Strategia on saanut myös kritiikkiä osakseen. Strategiassa portfolio jaetaan tasaisesti eri yhtiöiden mukaan siten, että jokainen yhtiö edustaa yhtä suurta osaa portfoliossa. Kritiikin mukaan strategian tulisi painottaa osakkeita osakehintojen mukaan, sillä Dow Jones Industrial Average käyttää indeksoinnissaan samaa painotusta. Osakehintoja painottaessa Dogs of The Dowin on todettu häviävän indeksille sen voittamisen sijaan.

Kritiikistä huolimatta strategia on ollut sijoittajien suosiossa, ja esimerkiksi vuonna 2018 strategia päihitti Dow Jones -ja S&P500-osakeindeksit sekä niihin sijoittaneet indeksirahastot: Dogs  of The Dow tuotti 0,2 prosenttia vuonna 2018, kun taas SPDR Dow Jones Industrial Average ETF tuotto vuonna 2018 oli -3,74 prosenttia ja SPDR S&P 500 Index ETF tuotto oli -4,56 prosenttia.

Vuoden 2018 Dogs of The Dow-strategiaan kuuluneet Merck ja Pfizer tarjosivat sijoittajille Dow Jones-indeksin parhaimmat tuotot 40 prosentin ja 25 prosentin tuotoilla.

Voisiko strategia olla voittovalinta myös tulevana pörssivuonna? Vuoden 2019 Dogs of The Dow-yhtiöt on listattu alla tammikuun alun osinkotuottoprosentteineen:

Osinkotuotto
IBM5,52 %
ExxonMobil4,81 %
Verizon4,29 %
Chevron4,12 %
Pfizer3,30 %
Coca-Cola3,29 %
JPMorgan & Chase3,28 %
Procter & Gamble3,12 %
Cisco Systems3,05 %
Merck2,88 %

Strategia on houkutteleva etenkin sen yksinkertaisuuden vuoksi ja portfolioon valittavat yhtiöt ovat monin tavoin defensiivisiä laatuyhtiöitä. Toisaalta kuitenkin suhtaudun strategiaan varovaisen skeptisesti, sillä sattumalla on osa edelleen yksittäisten yhtiöiden tuotoissa. Toisena huomattavana seikkana on 20 prosentin paino öljy-yhtiöihin, jolloin sijoitussalkku on altis muutoksille öljyn hinnoissa.Listan uutena tulokkaana on JPMorgan & Chase, joka korvaa listalla osinkoaan rajusti leikanneen General Electricin, joka putosi Dow Jones-indeksistä viime vuonna. Kaikki yllä mainitut yhtiöt ovat olleet historiallisesti suhteellisen vakaita osingonmaksajia ja liikevaihdon kasvattajia. Strategia sopinee pitkän ajan sijoitusstrategiaan vakaan osingonmaksun vuoksi, mutta yhtiöiden lista tulisi tarkastaa vuoden päätteeksi ja tehdä tarvittavat muutokset.

Dogs of The Dow on kuitenkin mielenkiintoinen strategia seurattavana tuleville ajoille, jolloin globaalin talouden kehitys aiheuttanee hermostuneisuutta sekä korko -että osakemarkkinoilla. Vaikka strategialla ei voitettaisikaan indeksiä vuonna 2019, strategian mukaisesti sijoittavat sijoittajat saavat nauttia vakaasta osinkotuotosta ja erinomaisista kasvumahdollisuuksista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös