Talouden trendit

Kela voi periä veronpalautuksen velkojen maksuun

Kela voi periä asiakkaan veronpalautuksesta velkoja ulosoton kautta.

Näin Kela toimii, jos asiakas ei ole sopinut velalleen maksusuunnitelmaa tai noudattanut sovittua maksuaikataulua.

Kela kertoo tiedotteessaan, että ulosoton kautta voidaan periä etuuksien takaisinperinnästä syntyneitä velkoja, Kelan perinnässä olevia opintolainoja ja elatusapuvelkoja.

Veronpalautusten maksuajat muuttuvat vuonna 2019, mikä vaikuttaa myös Kelan perintään. Veronpalautukset maksetaan tänä vuonna heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana. Suurin osa saa veronpalautuksen elokuussa.

Kelalla on mahdollisuus pyytää ulosottoviranomaista ulosmittaamaan veronpalautukset silloin, kun asiakas ei ole sopinut Kelan kanssa velan maksamisesta tai ei ole noudattanut Kelan kanssa tekemäänsä osamaksusuunnitelmaa.

Veronpalautuksia ei ulosmitata sellaisilta asiakkailta, jotka ovat maksaneet etuuden perintää tai opintolainaa osamaksusuunnitelman mukaan. Elatusapuvelkaa osamaksulla maksavilta asiakkailta veronpalautus ulosmitataan.

Kela ei lähetä veronpalautusten perinnästä erillistä ilmoitusta tai maksukehotusta, vaan ulosottoviranomainen lähettää ennen veronpalautuksen ulosmittausta ilmoituksen vireilletulosta ja maksukehotuksen. Jos asiakas maksaa koko velan saatuaan maksukehotuksen etuuksien takaisinperinnästä tai opintolainasta, veronpalautusta ei ulosmitata. Tällöin ei asiasta tule myöskään merkintää ulosottorekisteristä annettavaan todistukseen.

Perintä on Kelan lakisääteinen velvollisuus. Vuoden 2018 lopussa Kelalla oli takaisinperittävänä liikaa maksettuja etuuksia noin 119 miljoonaa euroa, opintolainoja noin 116 miljoonaa euroa ja elatusapuvelkoja noin 186 miljoonaa euroa.

Kommentoi
Ylös
>