Toimituksen blogi

Metsäyhtiön jätti-investoinnista tuli poliittinen ongelma

Antti Rinteellä tiedetään olevan poikkeuksellisen haastava tehtävä saada koottua Suomeen enemmistöhallitus. Metsäyhtiö Metsä Boardin investointisuunnitelmat loivat yllättäen uuden esteen Rinteen pääministeritielle.

Metsä Boardin 24,9-prosenttisesti omistama osakkuusyhtiö Metsä Fibre kertoi viime viikolla käynnistävänsä hankesuunnittelun biotuotetehtaan rakentamiseksi Kemiin.

Toteutuessaan investoinnin koko olisi noin 1,5 miljardia euroa ja tehtaan vuosittainen sellukapasiteetti noin 1,5 miljoonaa tonnia. Sellun lisäksi tehdas tuottaisi useita muita biotuotteita. Yhtiön mukaan Kemin investointi työllistäisi suoraan noin 250 henkilöä ja koko arvo­ketjussaan noin 2 500 henkilöä. Puunkäyttökin kasvaisi nykyisestä 4,5 miljoonalla kuutiometrillä.

Kyse on siis Suomen ja erityisesti harvaan asutun Lapin työllisyyskehityksen kannalta erittäin merkittävästä hankkeesta.

Toisaalta hanke myös kuormittaa metsävarojamme. Mikäli investointi toteutuisi, olisivat kotimaan metsävarat lähellä täyskäyttöä, arvioi Luonnonvarakeskuksen eli Luken tutkimusylijohtaja Antti Asikainen Helsingin Sanomille.

Täyskäyttö tarkoittaisi suurinta kestävää hakkuumäärää perinteiseen tapaan määriteltynä, eli se on raja, jonka mukaan metsiä tasaisesti hakkaamalla tulevaisuuden hakkuumahdollisuudet pysyvät samana kuin nyt.

Tehtaan toteutuminen voisi Asikaisen mukaan myös viedä tiukoille sen, miten Suomi selviää hiilinielurajoista. Hiilinieluilla tarkoitetaan sitä, että metsät sitovat eli poistavat hiilidioksidia poistavat ilmakehästä. Asikainen kuitenkin muistuttaa, että uusi tehdas on vanhaa energiatehokkaampi, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä päästökauppasektorilla.

Hankkeen puolustajat ovat myös todenneet, että mikäli investointia ei tehdä Suomeen, se tehtäisiin joka tapauksessa jonnekin muualle, mahdollisesti vähemmän energiatehokkaasti, jolloin koko maailman tasolla vaikutus hiilinieluun olisi vielä suurempi.

Uusi haaste jo ennestään vaikeisiin hallitusneuvotteluihin

Mahdollisen investoinnin merkitys on niin suuri, että se on noussut yhtäkkiä yhdeksi hallitusneuvotteluiden koetinkiveksi. Saattaa jopa olla mahdollista, että Metsä Board tarkoituksella ajoitti tiedotteen julkaisun investoinnin hankesuunnittelusta juuri hallitusneuvotteluiden alle.

Hallitusneuvottelija ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi viikonloppuna Ylen Ykkösaamussa, että uusi hallitus toteuttaa tehtaan toiminnan edellyttämät liikenneinvestoinnit, mikäli hänestä tulee pääministeri. Toteutuessaan Kemin investointi edellyttäisi valtiolta merkittäviä panostuksia infrastruktuuriin. Kemin meriväylää pitäisi syventää ja investointeja pitäisi tehdä myös tie- ja raideliikenteeseen.

Vihreät on ottanut Kemin investointisuunnitelmaan tyystin toisenlaisen kannan.

Ensin vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto totesi Rinteen lupauksista, etteivät ne ole vihreiden lupauksia. Sitten astetta jyrkempiä äänenpainoja käytti vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen. Hänen mukaansa jättisellutehtaita on vaikea mahduttaa Suomeen, jos ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuus aiotaan ottaa tosissaan

Mikkonen ihmettelee, miten hakkuiden kasvattamisesta seuraava metsien hiilinielun kasvun pieneneminen aiotaan kompensoida. Hän myös pelkää, että Suomelle lankeaa maksettavaksi muina päästövähennyksinä lasku, jos metsänkäyttöä lyhyen kierron sellupohjaisiin tuotteisiin rajusti vielä lisätään.

Antti Rinne tarvitsee vihreät hallitukseen

Vihreiden tiukka linjaus ei helpota Antti Rinteen jo muutoinkin vaikeaa hallitustunnustelua.

Eduskuntavaalien lopputulos, jossa neljän suurimman puolueen ääni- ja eduskuntapaikkajako oli ennätyksellisen tasainen, tekee enemmistöhallituksen kokoamisen vaikeaksi. Vaikeusastetta lisää se, ettei keskustalla ole rökäletappion vuoksi mitään hinkua hallitukseen. Myös Antti Rinteen vaatimus ”arvopohjasta” on sulkenut häneltä yhteistyön perussuomalaisten kanssa pois.

Tässä asetelmasta Rinteellä on haastava työ koota enemmistöhallitus ilman keskustaa tai perussuomalaisia. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää SDP:n, kokoomuksen ja vihreiden pohjalle rakennettu hallitusvaihtoehto, jota mahdollisesti kristilliset ja RKP täydentävät.

Se tarkoittaa myös sitä, että vihreät ovat hallitusneuvotteluissa vaa’ankieliasemassa, minkä he tietenkin myös hyvin tietävät. Vihreiden johto tietää myös, että hiilinielujen kasvun hidastaminen uudella Pohjois-Suomen metsäteollisuuden jättihankkeella on vaikeasti perusteltavissa puolueen äänestäjille – varsinkin kun vihreiden äänestäjät tulevat etupäässä etelän kasvukeskuksista.

Luultavasti kaikille muille puolueille paitsi vihreille Kemin jätti-investointi olisi helppo hyväksyä. Jos Kemin investointi nousee SDP:n, kokoomuksen ja vihreiden muodostaman hallitusvaihtoehdon esteeksi, saattaa Antti Rinne joutua sanomaan hyvästit pääministerihaaveilleen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös