Markkinakommentit

Salkunhoitaja: Pitkä kasvun taloussykli lähenee loppuvaihetta

Globaalisti heikentyvä talouskasvu enteilee, että elämme finanssikriisin jälkeen alkaneen pitkän taloussyklin loppuvaiheita, arvioi Taalerin salkunhoitaja Lassi Järvinen.

Järvisen mukaan syklin viimeisissä vaiheissa riskisijoitusten tuotot ovat tyypillisesti keskimääräistä heikompia. Samalla kuitenkin matala korkotaso pakottaa sijoittajat edelleen hakemaan tuottoja myös riskisijoituksista, Järvinen toteaa Taalerin markkinakatsauksessa.

”Näkemyksemme kannalta olennaisimmat seikat liittyvät globaaliin talouskehitykseen, keskuspankkien ratkaisuihin sekä poliittisten riskien kehitykseen. Teollisuuden näkymät ovat heikentyneet rajusti alkuvuoden aikana”, Järvinen toteaa.

Talouskasvu on salkunhoitajan mukaan nojannut kuluttajiin, joiden tilanne näyttää edelleen kohtuullisen hyvältä työllisyys- ja palkkakehityksen parantuessa. Järvinen kuitenkin varoittaa, että teollisuuden on kuitenkin petrattava ennen pitkää, muuten globaali kasvu hyytyy väistämättä.

Rahapolitiikassa ovat markkinoiden odotukset tehneet alkuvuoden aikana lähes täyskäännöksen, salkunhoitaja tulkitsee.

”Markkinoilla odotetaan nyt Yhdysvaltojen keskuspankin laskevan korkoa tulevien vuosien aikana. Euroopassa talletuskoron hinnoitellaan nousevan nollaan kolmen vuoden päästä. Mikäli talous ja inflaatio vauhdittuvat, näemme että erityisesti Yhdysvalloissa korko-odotukset ovat pitkällä aikavälillä turhan negatiiviset. Näemme kuitenkin, että kuluvan vuoden ajan keskuspankkien linja pysyy pehmeänä.”

Poliittiset riskit ovat alkuvuodesta kuitenkin hieman hellittäneet. Järvisen mukaan Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodasta on tihkunut pääsääntöisesti myönteisiä viestejä. Edes Brexit ei ole hänen mukaansa pahimman luokan mörkö markkinoille, sillä Brexitin osalta pahin mahdollinen skenaario eli sopimukseton ero näyttää epätodennäköiseltä.

”Toisaalta molemmissa lopullisen ratkaisun löytyminen vaikuttaa haastavalta, ja ongelmien viivästyminen luo kasvua hidastavaa epävarmuutta. Näkemyksemme kuitenkin on, että positiivinen kehitys jatkuu.”

Sijoitusmarkkinoiden alkuvuoden hurjan tahdin jatkuminen vaikuttaa salkunhoitajan mielestä hitaan kasvun olosuhteissa epätodennäköiseltä.

Taaleri pitää osakkeet neutraalipainossa, mutta näkemys osakkeiden sisällä on normaalia defensiivisempi. Alueellisesti Taaleri uskoo erityisesti Kiinan markkinoihin, mutta Euroopan ja Japanin markkinat näyttävät matalan talouskasvun vuoksi haastavilta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös