Asunnot ja kiinteistöt

Asuntosijoittaja, näin neuvottelet hyvän sijoituslainan

Sijoittamalla asuntoihin ilman velkaa on sama kuin hiihtäisit ilman luistovoidetta.

Sijoittamalla asuntoihin ilman velkaa on sama kuin hiihtäisit ilman luistovoidetta. Matka ei oikein etene. Tärkeintä on valmistautua huolella neuvotteluun ja tehdä monet asiat etukäteen jo ennen tapaamista. Näin luot luottamusta, helpotat pankkiirin työtä ja saat rahahanat virtaamaan.

1. Laske tulot ja menot

Selvitä tulosi ja menosi tarkasti. Jos et halua tehdä excel-yhteenvetoa, monen pankin verkkopalveluissa on erilaisia sovelluksia menojen seurantaa varten.

2. Tutustu huolella markkinaan

Seuraa valitsemiasi alueita ja kaupunginosia ja opi tuntemaan hintataso ja erityisesti alueen vuokrataso hyvin.

3. Laske tulevan sijoituksesi luvut auki

Kun tunnet alueen hyvin, osaat arvioida sijoituksesi kassavirran ja rahoitustarpeen. Mitä paremmin tunnet numerot, sitä enemmän herätät luottamusta rahoittajan silmissä ja saat hyvän sijoituslainan.

4. Fokusoi kassavirtaan

Pyri saamaan mahdollisimman pitkä laina-aika, sillä se parantaa kassavirtaa. Muista huomioida kassavirtalaskelmissasi myös verot. Jos lasket pelkät vastikkeet ja lainanhoitomenot, menee sijoituksesi helposti verojen maksun jälkeen pakkaselle.

5. Varaudu yllättäviin tilanteisiin

Argumentoi pidemmän laina-ajan puolesta sillä, että kassavirta paranee, jolloin voit varautua yllätyksiin säästämällä. Se on paras keino varautua yllättäviin tilanteisiin. Kannattaa aloittaa kuukausittainen säästäminen edulliseen rahastoon, jolloin saat rahoillesi tuottoa. Tämä todennäköisesti parantaa mahdollisuuksiasi myös saada lainaasi paremmat ehdot.

6. Osta muutakin kuin laina

Laina on pankille kuin litran maito. Sitä mennään hakemaan. Kun olet kiinnostunut ostamaan muitakin tuotteita, saat todennäköisesti paremmat ehdot ja pankkiirilla on suurempi intressi hoitaa asiasi kunnialla maaliin. Älä toki osta mitä tahansa. Esimerkiksi järkevä sijoitusrahasto voi olla hyvä ratkaisu.

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi
Ylös
>