Oma talous

Tesla on kehno autosijoitus – arvosta suli 60 prosenttia alle kolmessa vuodessa

Pirkanmaalainen Mika Nurminen yllättyi kolmen vuotta vanhan sähköautonsa vaihtoarvosta, kertoo Kauppalehti.

Kauppalehti kertoo, kuinka Nurminen joutui karvaasti kokemaan omistamansa Tesla-sähköauton hurjan jälleenmyyntiarvon romahduksen. Nurminen osti kesällä 2016 uuden Tesla Model S 90 Dual Motor -sähköauton hieman yli 132 000 eurolla. Ostohinta sisälsi lisävarusteita sekä 3000 euron arvoiset talvirenkaat.

Nurminen halusi tämän vuoden maaliskuussa vaihtaa lähes kolme vuotta vanhan menopelinsä uuteen vastaavaan Teslaan. Hän oli ehtinyt ajaa Teslallaan 52 000 kilometria.

Yllätys oli melkoinen, kun Nurmiselle olisi vanhasta Teslasta autoliikkeessä hyvitetty vain 52 700 euroa. Ostohinnasta oli siis alle kolmessa vuodessa kadonnut peräti 60 prosenttia. Kauppalehti on varmistanut Nurmisen Teslan hankintahinnan ja vaihtotarjouksen.

Nurminen ei saanut kehnolle vaihtotarjoukselle autoliikkeestä minkäänlaista perustelua, vaan hänelle kerrottiin, että hinta määräytyy ”jossain maailmalla”. Autokaupat jäivät tekemättä.

Kauppalehden mukaan vastaavien käytettyjen Tesla Model S -mallien hintapyyntö Suomessa on netin autokauppasivuston perusteella reilut 80 000 euroa.

Yksi syy käytettyjen Teslojen jälleenmyyntiarvojen laskulle saattaa olla se, että Tesla ilmoitti helmikuun lopussa roimista hinnanalennuksista Model S ja Model X -malleihin. Hinnat laskivat kuitenkin roimasti myös Suomessa.

Käytettyjen sähköautojen heikoin lenkki on niiden akustot, jotka ovat niiden kallein yksittäinen komponentti. Nykyaikaisista sähköautoista ja niiden akkujen kestämisestä on vasta rajallisesti kokemusta. Siksi ostajia saattaa epäilyttää käytettyjen sähköautojen kunto ja akkujen uusimisen kova hintalappu.

Sähköautojen tekniikka menee myös koko ajan eteenpäin, mikä luonnollisesti laskee vanhempien autojen jälleenmyyntiarvoa.

Teslan Model 3 sai vakavan mainetahran, kun arvovaltainen amerikkalainen kuluttajajärjestö Consumer Reports moitti helmikuussa autoa epäluotettavaksi. Uutistoimisto Reutersin mukaan erityisesti Model 3:n elektroniikassa ja korirakenteissa ilmeni ongelmia. Kuitenkin Teslan sähkömoottorit olivat toimineet kautta linjan luotettavasti.

1 kommentti
  • halpoja käytettyjä Tesloja odottava sanoo:

    Tesla on tietokone pyörillä. Ja oli ostohetkellä uusinta edelläkävijätekniikkaa.
    Yhtälailla Applen kännykän hinta putoaa kolmessa vuodessa 60% kun uutta ja parempaa tulee markkinoille.
    Mutta aina voi lohduttaa olleensa tekemässä murrosta autoiluun ja ilmastotekojen edelläkävijöihin. Kyllä siitä kannattaa vähän maksaakin!

  • Ylös
    >