Makrotalous

Ekonomisti: Kauppasodasta tulossa odotettua pidempi ja kalliimpi

Maailmantaloudessa puhaltavat nyt entistä kylmemmät tuulet.

Kiina ja USA on kaivautuneet kauppasodassa yhä syvemmälle poteroihinsa. Maat eivät ole toistaiseksi sopineet uusia tapaamisia ja keskinäinen nokittelu on käynyt astetta kovasanaisemmaksi. Esimerkiksi Kiinan ulkoministeriön edustaja Lu Kang kertoi, että USA:n täytyy näyttää vilpittömyytensä ennen kuin neuvotteluja jatketaan.

Uusin käänne yhä riitaisammaksi käyvässä kauppakonfliktissa saatiin Yhdysvaltojen hallinnon viime torstaina tekemästä päätöksestä, jonka mukaan amerikkalaisyrityksiä voidaan vastaisuudessa kieltää käyttämästä telelaitteita, jos maan hallinnon mielestä tahot laitteiden takana ovat turvallisuusuhka.

Päätöksessä ei erikseen mainittu kiinalaista televiestintäjätti Huaweita, mutta käytännön vaikutukset kohdistuvat ennen kaikkea juuri siihen. Huawei on maailman toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja ja maailman johtava verkkolaitteiden valmistaja. Huaweilla on väitetty olevan kilpailuetu tulevissa 5G-verkoissa suhteessa kilpailijoihinsa.

Yhdysvallat lykkää kuitenkin Huaweihin kohdistuvaa teknologian vientikieltoa elokuun puoliväliin. Kiinalaisyhtiölle ja sen kumppaneille annetaan 90 päivän aikaa sopeutua määräykseen.

Päätöksen seurauksena ohjelmistojätti Google ilmoitti rajoittavansa Android-käyttöjärjestelmän käyttöä kiinalaisen Huawein puhelimissa. Yhdysvaltain valtion virastoilta on jo aiemmin kielletty laitteiden ostaminen kiinalaiselta telejätiltä.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan yhdysvaltalaiset elektroniikkavalmistajat kuten Intel ja Qualcomm ovat viestittäneet työntekijöilleen keskeyttävänsä toistaiseksi tavarantoimitukset Huaweille.

Kauppasodasta näyttää tulevan pidempi ja maailmantalouden kustannuksella kalliimpi kuin ennalta osattiin odottaa, arvioi analyysitalo Inderesin ekonomisti Marianne Palmu artikkelissaan. Tämä näkyy finanssimarkkinoilla, jossa on Palmun mukaan otettu vahvaa etunojaa kauppasopuodotuksiin liittyen. Nyt markkinoiden luottamus kuitenkin horjuu.

Palmun mukaan kauppasodan tuomat epävarmuudet ovat jo näkyneet maailmankaupassa, jonka alamäki on jo yhtä jyrkkää kuin finanssikriisin aikoihin. Lisäksi kauppasodan vaikutukset näkyvät jo suoraan Kiinan taloudessa, jossa niitä on lähdetty lieventämään elvytystoimin ja epäsuorasti muissa Aasian maissa.

Myös Eurooppa saa kauppasodan vaikutuksista osansa.

”Euroalueella myös Saksa on kärsinyt maailmankaupan hyytymisestä, mutta kauppasodan pitkittyminen vaikuttaa negatiivisesti ajan mittaan koko alueeseen, vaikka hyvänä uutisena USA päätti viikonloppuna lykätä autoteollisuuden tullikorotuksia”, Inderesin ekonomisti toteaa.

Kauppasodalla on Palmun mukaan sekä suoria että epäsuoria vaikutuksia maailmantalouteen.

”Tutkimusten mukaan kauppasodan syveneminen vaikuttaisi lyhyelläkin aikavälillä (1-3 vuotta) negatiivisesti tuottavuuteen, yritysten lainakustannuksiin ja investointeihin. Lisäksi kuluttajasektori kärsisi tuontituotteiden nousseista hinnoista.”

Maailmanlaajuiseksi laajentuva kauppasota leikkaisi laskentamallien mukaan maailmantalouden kasvua usealla prosenttiyksiköllä, mutta kasvu on hidastumassa jo nykyistenkin tullien vaikutuksesta, Palmu varoittaa.

Maailmantalouden pelastavia enkeleitä voivat jälleen olla vain keskuspankit. Maailmantalouden kasvunäkymien synkkeneminen riippuu siitä, missä määrin keskuspankit ovat valmiina rientämään apuun, mikäli tullikiista alkaa enemmän nakertaa talouskasvua, Palmu arvioi.

Keskuspankkien apu voi käydä kuitenkin erityisen hankalaksi, jos talouskasvun hidastuminen tulisi käsi kädessä kiihtyvän tuontihintojen nousun kanssa. Sellainen tilanne rajoittaisi Palmun mukaan keskuspankkien elvytysvaraa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös