Makrotalous

Kiina iskee takaisin uusilla tulleilla – osakemarkkinat sukeltavat

Korkokäyrä kääntyi taas negatiiviseksi ja jenkkiosakkeet laskivat rajusti.

Kiina kertoo asettavansa reippaita korotuksia amerikkalaistuotteiden tuontitulleihin. Kiinan päätös on vastatoimi Yhdysvaltain hallinnon perjantaina asettamille tullikorotuksille.

Kiinan valtiovarainministeriön mukaan amerikkalaistuotteiden tuontitulleja nostetaan viidestä prosentista 25 prosenttiin. Korotetut tullit astuvat voimaan kesäkuun 1. päivänä. Tullit ovat arvoltaan noin 60 miljardiin dollaria, ja ne koskevat koskevat yhteensä 5 140 tuotetta.

Tuontitullien korotukset koskevat esimerkiksi nesteytettyä maakaasua, soijaöljyä, maapähkinäöljyä, petrokemian tuotteita, pakastettuja vihanneksia ja kosmetiikkaa.

Kiinan ilmoitus kostotoimista ei pitänyt olla mikään yllätys, mutta silti osakemarkkinat reagoivat tänään rajusti.

Yhdysvaltojen S&P 500 -osakeindeksi on noin 18.30 Suomen aikaa laskussa lähes 2,4 prosenttia. Nasdaq 100 -indeksi on laskussa 3,2 prosenttia. Samalla markkinoiden epävarmuutta kuvaava VIX-indeksi pomppasi peräti lähes 29 prosenttia ylöspäin.

Korkomarkkinoilla USA:n 10 vuoden velkakirjan korko laski 2,47 prosenttia. Pitkän koron lasku käänsi jälleen korkokäyrän negatiiviseksi, sillä 10 vuoden velkakirjan korko on 2,39 prosenttia, kun kolmen kuukauden lyhyt korko on 2,42 prosenttia. Negatiivinen korkokäyrä tulkitaan markkinoilla taantumaa enteileväksi indikaattoriksi.

Kiinan ja USA:n kauppasota nousi jälleen otsikoihin, kun viime sunnuntaina Yhdysvaltojen Presidentti Donald Trump kertoi maansa nostavan Kiina vastaan asettamia rankaisutulleja 10 prosentista 25 prosenttiin.

Uudet tullit tulivat voimaan torstain ja perjantaina välisenä yönä, koska perjantaina käydyssä Kiinan ja Yhdysvaltojen viimeisimmässä kauppaneuvottelussa Washingtonissa tulosta ei syntynyt. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin oli antanut ymmärtää, että sopimuksen syntyminen oli lähellä. Presidentti Trump on syyttänyt Kiinaa siitä, että se on perunut jo aiemmin sovitut asiat.

YHDYSVALTAIN mukaan Kiina kuitenkin perääntyi neuvottelujen viime metreillä jo sovituista asioista, ja kieltäytyi sitovista lainsäädäntötoimista esimerkiksi ulkomaisten yritysten pakollisen teknologiansiirron, valtiontukien ja aineettomien oikeuksien suojelusta.

Yhdysvaltojen kauppaedustaja Robert Lighthizer kertoi lisäksi perjantaina, että Donald Trump on määrännyt hallintonsa valmistelemaan kiinalaistuotteiden tullimaksujen laajentamista entisestään. Tullien laajennukset koskisivat lähes kaikkea Kiinan tuontia.

Uusien tullien alaiseksi joutuvan Kiinan tuonnin arvo on noin 300 miljardia dollaria. Uusien tullien yksityiskohdista ei ole vielä tietoa, mutta lisätietoja saadaan maanantaina ja lopullinen päätös tehdään myöhemmin.

Yhdysvaltojen asettamat tuontitullit Kiinan tuonnille eivät ole ollut tähän mennessä laskeneet tuontia Kiinasta, vaan tuonti itse asiassa kasvoi elo–joulukuussa verrattuna edellisvuoteen.

Kiinasta tuotiin Yhdysvaltoihin viime vuonna maan tilastojen mukaan tavaraa 539 miljardilla dollarilla. Tuonti kasvoi noin 35 miljardilla dollarilla edellisvuodesta. Myös kauppataseen vaje eli Yhdysvaltain Kiinan-viennin ja tuonnin erotus nousi jo 419 miljardiin dollariin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös