Yrittäjyys

Onko läppäriyrittäjyys avain onneen? Bloggaaja kertoo, miten teet erityisosaamisesta uran

Mediaotsikot läppäriyrittäjyydestä sekä digitaalisista nomadeista ihastuttavat, mutta kaipaavat rinnalleen konkretiaa.

Suomalaisilla on edelleen syvään juurtunut mielikuva siitä, että normaali työaika on kahdeksasta neljään ja viikonloput sekä illat ovat vapaa-aikaa.

Työaikoja tutkinut yliopistonlehtori Timo Anttila kertoo Ylelle, että suomalaisten työaikakäsitys on pysynyt jopa yllättävän entisellään niin sanotussa teollisessa muodossa.

Perinteinen työajan malli on kuitenkin murroksessa. Teknologia on muuttanut radikaalisti tapaamme tehdä töitä viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Uusi teknologia, hajautettu työ sekä uudet tavat tehdä töitä haastavat yritysten toimintaa; johtamista, työyhteisöjä, palvelussuhteen ehtoja ja työhyvinvointia.

– Samalla kun yksilöllisyyden korostaminen lisääntyy, nousevat sosiaaliset ja henkiset tarpeet, kuvailee henkilöstöjohtaja Maarit Hildén Suuntaaja-lehdessä.

Digitalisaatio luo läppäriyrittäjälle vaihtoehtoja ja vapautta

Avoimesti saatavilla olevan tiedon määrä kasvaa koko ajan. Tiedon jakaminen muuttuu arvokkaaksi, kun siihen lisää omaa osaamista ja näkemyksellisyyttä.

On havaittavissa kaksi koulukuntaa; ne jotka arvostavat ja kaipaavat säännöllisen ja perinteisen työajan tuomaa ennustettavuutta ja ne, jotka väsyvät oravanpyörässä juoksemiseen ja käyttävät hyväkseen digitalisaation tuomia etuja luomalla itselleen vapaamman tavan tehdä töitä.

Läppäriyrittäja tai digitaalinen nomadi työskentelee nimensä mukaisesti online-tilassa tietokoneen välityksellä. Digitalisaatio luo vapaayrittäjälle paljon vaihtoehtoja ja vapautta, sillä työ onnistuu etänä missä vain ja milloin vain. Läppäriyrittäjyyteen liitetään vahvasti elämäntyyli, jossa ei asetuta vakinaisesti yhteen asuinpaikkaan ja elämää vietetään ympäri maailmaa.

Bloggaaja väsyi oravanpyörässä juoksuun ja ryhtyi vapaayrittäjäksi

Rosita Juurinen kirjoittaa Matkaopas vapauteen -blogia, jossa hän innoittaa lukijoitaan löytämään oman sisäisen läppäriyrittäjän. Juurinen aloitti uransa vapaayrittäjänä ja loikkasi kohti tuntematonta vuonna 2014, kun hän irtisanoutui pitkästä urastaan toiminnanjohtajana.

– Aloin havahtua siihen, että vuodet toistuvat samanlaisina, samalla itse muutun väsyneemmäksi ja turhautuneemmaksi omassa oravanpyörässä juoksemisesta, Juurinen kuvailee blogissaan.

Hän alkoi pohtimaan omaa hyvinvointiaan ja huomasi, että oli elänyt pitkään pelkkää työtään varten. Oli muutoksen aika.

– En halunnut, enkä halua enää uuvuttaa itseäni tekemällä työtä, joka ei sopisi itselleni, vaan pyrkimällä kohtuullistamaan ja tekemään töitä rennommin, toimien asioiden parissa, joista sytyn ja innostun.

Juurinen alkoi miettiä itsenäisempiä tapoja hankkia elantoa. Tänä päivänä Juurinen toimii matkustelevana läppäriyrittäjänä, jolla on monta eri pestiä, muun muassa bloggaajana, sisällöntuottajana ja omakustannekirjailijana.

Löydä oma erityisosaaminen, jonka ympärille voi rakentaa toimivan liiketoiminnan

Juurinen innoittaa muitakin repäisemään irti oravanpyörästä.

– Mitä pidempään tunne muutoksen tarpeesta on vahvistunut mielessäsi, sitä enemmän sinulla on syytä alkaa työstää sitä omaa läppäriyritysideaa tai ideoita eteenpäin. Ja ryhtyä selvittämään onko läppäriyrittäjyys ylipäätään se, mitä haluaa jatkossa tehdä.

Ensimmäinen askel läppäriyrittäjyyteen on löytää oma erityisosaaminen, jonka ympärille voi rakentaa toimivan liikeidean.

– Etenkin, jos oma ammatti ja palkkatyö on ollut paikkaan ja aikaan sidottua, fyysistä läsnäoloa ja tekemistä edellyttävää, voi liikeidean keksimisestä liikkuvaan läppäriyritykseen tulla jo pienimuotoinen kynnys.

Ideointia kannattaa kuitenkin jatkaa sinnikkäästi. Juurinen esittää blogissaan muutamia ideoita läppäriyrittäjän liiketoimintaan:

1. Freelancer-työ, jossa myydään puhtaasti omaa aikaa ja osaamista.

2. Omien tuotteiden tekeminen ja myyminen digitaalisesti, kuten kirjat ja valmennukset.

3. Verkkokaupan ylläpitäminen. Vaatii enemmän taloudellista alkupanosta, mutta toimintaa voi laajentaa ja muuntaa monipuolisesti.

Jotta oman liiketoiminnan kantava teema ja aihe syntyisi, kannattaa kysyä itseltään monia eri kysymyksiä, kuten ”Mitä osaat hyvin, missä koet olevasi taitava?”, ”Mistä tekemisestä nautit, missä olet elementissäsi?” ja ”Mistä töistä sinulla on kokemusta?”

– Verkko nimittäin kyllä tarjoaa mahdollisuuksia, kun niitä vain osaa käyttää edukseen ja on valmis tekemään töitä näiden mahdollisuuksien lunastamisen eteen.

Reissaavan elämäntyylin luominen vaatii lujaa asennetta ja puskurirahastoa

Voi kuitenkin mennä vuosia ennen kuin tuloksia alkaa näkemään, kuten Juurisen blogin rakennuksen kanssa kävi. Hän muistuttaa, että reissaavan elämäntyylin luominen voi olla pitkä prosessi ja vaatii lujaa työtä sekä asennetta. Yksin ei kuitenkaan kannata tahkoa liian pitkään, vaan hakeutua muiden luo, etsiä ohjausta ja mentoreita.

Puskurirahasto kannattaa myös olla kasassa, sillä työ voi vaatia etupainotteista työtä ilman korvausta. Sijoitukset ovat olleet Juurisen talouden selkänoja, joita on tarpeen tullen realisoitu.

– Kannattaa tuntea hyvin itsensä ja voimavaransa ja miettiä mihin kaikkeen on valmis. Itse ole myös tinkinyt merkittävällä myös tulotasosta, sen hinnan maksan mieluusti, jotta voin tehdä asioita omaan tahtiini, omassa rauhassa.

Kova työ palkitaan. Juurinen voi irtioton jälkeen paremmin kuin vuosiin, sillä hän voi nähdä maailmaa ja valita paikat, missä elää sekä työskentelee. Juurinen tuntee kiitollisuutta siitä, että voi tehdä asioita omassa hitaammassa tahdissa ja nauttii elämästä enemmän kuin ennen.

– Kiireen ja hötkyilyn olen pyrkinyt kaikin tavoin suitsimaan elämästäni. Tunne vapaudesta on tässä se itselleni merkittävin palkka. 

Lue myös: Muotibloggaaja Sara Vanninen tienaa jopa 250 000 euroa vuodessa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös