Yritysuutiset

Erikoismetalliseosten tuottaja Afarak antoi tulosvaroituksen – raskaasti tappiolla

Yhtiö odottaa ensimmäisen vuosineljänneksen painuvan raskaasti tappiolle.

Yhtiö tiedotti aiemmin vuoden 2018 olleen erityisen vaikea vuosi. Matalammat ferrokromin keskimääräiset sopimushinnat pahensivat Etelä-Afrikan toimintojen odottamattomia haasteita.

Yhtiö kertoo, että sen johto on suunnitellut ja toteuttanut korjaavia toimenpiteitä kautta liiketoiminnan. Jotkin haasteet ovat kuitenkin jatkuneet vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä. Ferrokromin vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen sopimushinta laski 1,12 Yhdysvaltain dollariin paunalta Kiinan matalamman ruostumattoman teräksen kysynnän myötä.

Tämän seurauksena Afarak odottaa konsernin taloudellisen tuloksen olevan ensimmäisellä neljänneksellä markkinaodotuksia alhaisempi – käyttökatteen odotetaan olevan viisi miljoonaa euroa tappiolla.

Johdon harkitseva lähestymistapa käyttöpääomaan on auttanut pitämään konsernin kassavarat ja nettovelkaantumisasteen tyydyttävinä. Haastavilla markkinoilla koetuista takaiskuista huolimatta konserni on joustava ja jatkaa liiketoiminnan optimointia.

Arafakilla oli viime vuonna huomattavia operatiivisia haasteita Rautametalliseos-liiketoiminnassa, joiden taustalla olivat muun muassa laiterikko ja heikkolaatuinen malmi, kommentoi tulosvaroitusta Inderesin analyytikko Petri Gostowski. Afarak myös päätti muokata tuotantoa Rautametalliseos-segmentissä kohti korkeahiilisen ferrokromin tuotantoa alkuvuoden 2019 aikana.

Inderesin arvion mukaan mukaan alkuvuoden haasteet koskevat edelleen Rautametalliseos-liiketoimintaa.

”Edellä mainittujen operatiivisten haasteiden ja tuotannon muokkaamisen lisäksi arvioimme paikallisen energiayhtiö Eskomin tuotanto-ongelmien aiheuttaneen sähkökatkoksia, mikä haittaa operatiivista toimintaa ja laskee tuotantomääriä entisestään”, Gostowski toteaa.

Inderes odotti yhtiön Rautametalliseos-liiketoiminnalta heikkoa kvartaalia ja segmentin ennusteet olivat selvästi negatiivisia käyttökatetasolla vetäen koko konsernin tuloksen tappiolle käyttökatetasolla. Ennakkotietojen perusteella segmentin tappiot ovat kuitenkin olleet selvästi Inderesin suuremmat, Gostowski tunnustaa.

Analyytikon mukaan alustavan arviomme mukaan Rautametalliseos-segmentin ennusteissa on laskupainetta yhä jatkuvien ja odotuksiamme suurempien haasteiden seurauksena.

Yhtiön omistajarakenteeseen liittyvän epäselvyyden ja sen mahdollisten seurauksien takia Inderes ei anna osakkeelle tavoitehintaa tai suositusta.

Afarak julkaisee ensimmäisen neljänneksen tuloksen 17. toukokuuta 2019.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös