Kumppaniblogit

Hyvän omistajuuden anatomia

Omistaminen on niin tuore ja harvinainen asia, että sille pitäisi perustaa suojelujärjestö. Hyvästä omistajuudesta on yhtä monta näkemystä kuin on omistajiakin.

Tärkeintä minusta omistajuuden kehittämisessä on ymmärtää, että laadulla on väliä.

Omistajuus on herkkä asia, jossa laatu näyttelee merkittävää roolia kaikilla osa-alueilla. Siksi on vaikea määritellä täydellistä omistajuutta tai edes universaaleja ajatuksia hyvän omistajuuden anatomiasta. Yritetään kuitenkin listata muutama merkittävä asia, jotka parantavat yhtiön mahdollisuuksia onnistua.

  1. Omistajastrategia. Komea sana, mutta painonsa arvosta kultaa. Aika harva omistaja on kirjannut, kirkastanut ja kommunikoinut miksi, mitä ja miten ja haluaa omistaa nyt ja tulevaisuudessa. Hyvä omistajuus on yhteinen asia. Turha pitää ajatuksia erityisesti tarkoituksesta salassa rapujuhlissa.
  2. Tasapainoinen johtamisjärjestelmä. Selkeä ymmärrys omistajien, hallituksen ja johdon rooleista ja vallan sekä vastuun tasapainosta. Ikuinen ongelma, jossa mahdollisuuksia menestyä, kun kaikki kokevat yhdessä yhden ME.
  3. Parhaat ihmiset bussissa. Tuottaako hallitus lisäarvoa? Toimiiko johdon ja hallituksen välinen suhde, ja missä asioissa voisimme yhdessä olla parempia. Parhaat ihmiset eivät ole yksittäisiä tähtiä, vaan joukkue, joka menestyy vuodesta toiseen jatkuvasti parantaen.
  4. Yrityksen arvokello. Arvo muodostuu kaikkien osapuolien saumattomasta yhteistyöstä. Organisoi hallitustyö osaksi johtamista ja kehittämistä. Johdon, hallituksen ja omistajien yhteistyöllä varmistetaan jatkuva kehittyminen ja kollektiivinen oppiminen. Näin myös omistajuus paranee jatkuvasti
  5. Alan paras strategiaprosessi. Älä säästele suunnan suunnittelemisessa. Älä aloita strategiaa edellisestä vuodesta, vaan investoi itsellesi oikeasti laadukas strategia. Hyvä suunnitelma on vuosisuunnittelun ydin ja strategia toimiva vasta kun siihen liitetään selkeä toimintasuunnitelma ja mittaristo. Laita hallitus, johto ja johtoryhmä yhdessä töihin.

+ Avoin ja näkyvä yrityskulttuuri. Tee tekemisestä yhteistä. Avaa ajatuksesi, luo hyvä yritystarina ja inspiroi ympäristö, asiakkaat ja tekijät mukaan tarinaan. Digiaika tuo työkalut puhelimeesi. Tee johtamisesta avointa dialogia ja osallistu niin arjessa kuin juhlassa. Omistajalla on viestinnän onnistumisessa vain voitettavaa.

Mistä hyvän omistajuuden anatomiassa on kysymys? Minusta siinä näkyy omistajuuden systeemiajattelu. Yhdistämällä ideologiaa, osaamista, ihmisiä ja työkaluja luodaan yrityksen omistajuudelle systeemi, jonka epäkohtia, onnistumisia ja kehittymisiä voidaan mitata.

Etkö sinäkin nukkuisi paremmin, jos tietäisit hyvän systeemin huolehtivan omistuksistasi?

Kirjoittaja on toipuva toimitusjohtaja, digiajan tekijä ja pitkän linjan yrittäjä, joka syttyy yritysarvon kasvattamisesta ja yritysmuotoilusta.

Kommentoi
Ylös
>