Indikaattorit

Karu varoitus rapakon takaa – suhdannemittari romahti finanssikriisin lukemiin

USA:n ja Kiinan kauppasodan vaikutukset alkavat näkyä nyt myös jenkkitalouteen, mikä on tähän asti porskuttanut ennätyksellisen pitkässä noususuhdanteessa.

IHS Markit -yhtiön ylläpitämä USA:n teollisuuden ostopäällikköindeksi PMI laski toukokuussa alhaisimmalle tasolleen sitten syyskuun 2009. Myös koko Yhdysvaltojen liike-elämän aktiviteetti laski alemmas kuin kertaakaan kolmeen vuoteen.

Teollisuuden PMI oli toukokuussa 50,6 pistettä, kun se vielä huhtikuussa oli 52,6 pistettä. Uusien tilausten määrä laski Yhdysvaltojen teollisuudessa ensimmäisen kerran sitten finanssikriisin elokuun 2009.

”Taloudellisen aktiviteetin kasvu hidastui merkittävästi toukokuussa samalla kun kauppasodan huolet ja lisääntynyt epävarmuus heijastui tilauskirjoihin ja talouden luottamukseen”, kertoo Markit-yhtiön pääekonomisti Chris Williamson.

Ostopäällikköindeksin lasku näkyi erityisesti USA:n teollisuudessa, mutta näyttää siltä, että heikkenevä suhdanne on leviämässä myös palvelusektorille, Williamson toteaa.

Kiina ja USA on kaivautuneet kauppasodassa yhä syvemmälle poteroihinsa. Maat eivät ole toistaiseksi sopineet uusia tapaamisia ja keskinäinen nokittelu on käynyt astetta kovasanaisemmaksi. Esimerkiksi Kiinan ulkoministeriön edustaja Lu Kang kertoi, että USA:n täytyy näyttää vilpittömyytensä ennen kuin neuvotteluja jatketaan.

Uusin käänne yhä riitaisammaksi käyvässä kauppakonfliktissa saatiin Yhdysvaltojen hallinnon tekemästä päätöksestä, jonka mukaan amerikkalaisyrityksiä voidaan vastaisuudessa kieltää käyttämästä telelaitteita, jos maan hallinnon mielestä tahot laitteiden takana ovat turvallisuusuhka.

Päätöksessä ei erikseen mainittu kiinalaista televiestintäjätti Huaweita, mutta käytännön vaikutukset kohdistuvat ennen kaikkea juuri siihen.

Ostopäällikköindeksin laskun lisäksi markkinoille tuli tieto toisestakin suhdannenäkymien kannalta huolestuttavasta merkistä.

Tanskalainen kuljetusjätti Moller-Maersk varoitti osavuosikatsauksessaan, että kauppasodan jännitteet ja laskeva talouskasvu luovat merkittävää epävarmuutta.

Tammi-maaliskuun aikana Aasian ja Pohjois-Amerikan välisessä kaupankäynnin volyymissa on merkkejä hiipumisesta ja uudet tullitariffit saattavat alentaa odotettua konttivolyymien kasvua yhden prosenttiyksikön verran, Moller-Maerskin toimitusjohtaja Søren Skou toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös