Toimituksen blogi

Hajautettuun osakesijoittamiseen liittyvä riski ymmärretään helposti väärin

Osakesijoittamiseen liittyvä riski on luonteeltaan epämääräistä. Riskin olemus pitäisi ehkä käydä koulussa läpi, sillä pahimmassa tapauksessa seurauksena on, ettei osakkeisiin sijoiteta lainkaan. 

Rahapelien riski on helppo ymmärtää. Ruletissa kun laittaa 10 euroa mustalle, niin on melkein 50/50 mahdollisuus tuplata panoksensa. Samalla tiedetään, että rahapelit on rakennettu niin että talo jää aina voitolle. Odotusarvoisesti ja todennäköisyyksiin perustaen käy pitemmällä aikavälillä niin, että mitä enemmän ihminen pelaa, niin sitä enemmän ihminen häviää. Silti lottoa pelataan ja rulettia pyöritetään, koska tiedetään että joku sen loton päävoitonkin voittaa. 

Osakesijoittamisen riski on luonteeltaan epämääräistä 

Osakkeisiin liittyvä riski/tuottosuhde on rahapelejä huomattavasti epämääräisempää. Jos ostaa osakkeen A, niin voi olla, että se on vuoden päästä korkeammalla tai matalammalla tasolla. Tässä mielessä riskin voi tulla mieltäneeksi siten, että tässä häviää tai voittaa. Kukaan ei pysty kertomaan tarkkaa todennäköisyyttä sille, että osake olisi vuoden sisään tuonut tuottoa. Toisekseen kukaan ei pysty kertomaan, että kuinka paljon tässä oikein tullaan voittamaan tai häviämään.

Osakkeiden ”sääntöjen epämääräisyys” saa monet pysymään kaukana. Kun ihmisiä vielä neuvotaan sijoittamaan ainoastaan siihen mitä ymmärtää, niin riskinä on, ettei ota kantaneeksi osakeriskiä ollenkaan. Siis siinäkään tilanteessa, kun osakkeiden ostoon olisi mahdollisuus ja se olisi taloudellisesti järkevää toimintaa. 

Voi olla helpompaa makuuttaa rahojaan pankkitilillä tai osakesäästämisen sijaan lotota menemään. Tämä on siksi helpompaa, että lopputuleva on hyvin helppo ymmärtää. Pelisäännöt ovat selvillä eikä niissä ole mitään epämääräistä tai hankalasti hahmotettavaa: siinä häviää rahaa.   

Mitä sitten osakesijoittamisen riskistä tulisi ymmärtää? Tässä muutama asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota. 

Osakesijoittamisessa raha ei ole lähtöisin toiselta pelaajalta 

Lotossa tarvitaan häviäjiä, koska lotto ei itsessään tuota yhtään mitään. Kyseessä on peli, jonka säännöt ovat selvillä ja jossa rahaa ohjautuu suurelta määrältä häviäjiä sinne yksittäisen päävoittajan taskuun. 

Mikäli osakkeiden maailma toimisi samalla tavalla, niin yhdenkään piensijoittajan ei kannattaisi rahojaan osakkeisiin pistää. Lähtökohtaisesti säännöt ovat paljon monimutkaisemmat ja ammattilaisilla uskoisi olevan koulutuksensa ja kokemuksensa kautta selkeä etulyöntiasema. Tällöin lotto olisi parempi vaihtoehto. Kaikille pelaajille kun annetaan samat todennäköisyydet, joilla peliä lähdetään pelaamaan. 

Osakesijoittamisessa raha on kuitenkin lähtöisin yrityksistä. Ne tuottavat liiketoiminnallaan sitä lisäarvoa, mistä osakesijoittaja pääsee nauttimaan. On totta, että yksi osakesijoittaja voi saada itselleen toisen osakesijoittajan häviämää rahaa. Toinen onnistuu paremmin ja voittaa indeksin, toinen häviää ja kolmas ei edes yritäkään voittaa markkinoita vaan tyytyy saamaansa indeksituottoon. 

Osakesijoittamisessa häviäjäkin voittaa

Moni ajattelee, että kun oma taitotaso ei riitä täydelliseen osakemarkkinoiden ymmärtämiseen tai indeksin lyömiseen niin parempi pysyä poissa. 

Jos kerran osakeindeksille on mahdollista hävitä ja lisäksi uskoo muiden olevan lähtökohtaisestikin etulyöntiasemassa, niin miksi edes yrittää voittaa? 

Siksi, että hajautetussa osakesijoittamisessa häviäjäkin voittaa. Osakesijoittamisen muita omaisuusluokkia suuremmasta riskistä ja aktiivista osakepoimintaa harjoittaneiden ammattilaisten indeksiä heikoimmista tuotoista puhutaan paljon ja ehkä liikaakin. 

Olennaisinta on kuitenkin hahmottaa, että osakesijoittamisessa häviäjäkin voittaa. Niille, jotka eivät osakemarkkinoille vielä sijoita, on kaikista olennaisinta hahmottaa alla olevasta kuvasta se mihin harmaa viiva päätyy. 

Kyllä, harmaa viiva on selkeästi alempana kuin sininen viiva. Harmaa hävisi ja on häviäjä, mutta kyllä silti kannatti yrittää. Vuodesta 2009 lähdetään liikkeelle sadasta ja vuona 2019 on harmaakin viiva kolmensadan parhaalla puolella.

A pitää rahat tilillä ja lottoaa. B ”epäonnistuu” osakemarkkinoilla ja kolminkertaistaa säästönsä. Se on se keskeinen ero.

Kuinka paljon osakemarkkinoiden riskiä tulisi ymmärtää? 

Osakesijoittamisesta ei kannata tehdä rakettitiedettä. Riittää, että ymmärtää muutaman perusasian. 

  • Ensinnäkin sijoitukset kannattaa hajauttaa eli ostaa matalakuluista rahastoa tai ostaa vähintään kymmentä eri osaketta. 
  • Toisin kuin rahapeleissä, niin hajautettuun osakesijoittamiseen sisältyy riski arvonvaihtelusta muttei täydellisestä pääoman menetystä. Yksittäinen yritys voi mennä konkurssiin ja strukturoiduilla sijoitustuotteilla voi menettää rahansa.  Hajautetun pitkän ajan osakesalkun riski on kuitenkin arvonvaihtelu, ei pääoman lopullinen ja täydellinen menetys.
  • Vaikka osakesalkun tarkkaa tulevaisuuden tuottoa ei voi tietää, on se todennäköisesti muita omaisuusluokkia suurempi. 
  • Hyvääkään riskiä ei saa ottaa liikaa. Jos osakepaino on liian kova, niin riskinä on pääoman menetykseen johtava paniikkimyynti pohjilta. Paniikkimyynnin kautta rahat voi menettää lopullisesti. 
  • Yleisin virhe ei suinkaan ole liian suuri riskinotto, vaan se, että hyvää riskiä otetaan liian vähän. Osakkeita ei osteta lainkaan tai paljon vähemmän kuin mikä olisi järkevää. Pitkässä juoksussa osakepainolla ja riskitasolla on erittäin suuri merkitys saavutetuille sijoitustuotoille. 
  • Yksinkertainen on hyvä. ”Sijoita siihen mihin ymmärrät” liittyy paljolti siihen, että markkinoilta löytyy monimutkaisia sijoitustuotteita. Monimutkaisia sijoitustuotteita ei ole mikään pakko käyttää. Suorat osakesijoitukset tai matalakuluiset osakerahastot riittävät vallan mainiosti osakemarkkinoiden tuottoihin kiinni pääsemiseksi. 

Näiden perusasioiden ymmärtäminen riittää osakesijoittamisen aloittamiseen. P/E-lukuja, Altmanin Z-pisteytyksiä, kirjanpitoon liittyviä happotestejä, P/B-lukuja, monen muuttujan epälineaarisia logistisia regressiomalleja, suhdanteita, makrotaloutta tai osakkeen arvonmäärityksen malleja ei ole suinkaan pakko opetella ymmärtääkseen riittävästi hajautetun osakesijoittamisen riskeistä. 

              Lue myös Näin kartoitat oman riskinsietokykysi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös