Markkinakommentit

Kiinan ja USA:n kauppasota kiihtyy – maametallit on Kiinan valttikortti

Kiina ja USA on kaivautuneet kauppasodassa yhä syvemmälle poteroihinsa.

Maat eivät ole toistaiseksi sopineet uusia tapaamisia ja keskinäinen nokittelu on käynyt astetta kovasanaisemmaksi.

Yhdysvallat nosti kesäkuusta alkaen korkeammista tullimaksuista useille kiinalaisille tuotteille, jotka saapuvat maahan meriteitse. Nyt kaikista noin 200 miljardin dollarin listalla olevista tuotteista Kiina maksaa 25 prosentin tullimaksua.

Kiina puolestaan ilmoitti aiemmin, että se korottaa yli 2 000 Yhdysvalloista tuotteen tullimaksuja 20 tai 25 prosenttiin.  Aiemmin näistä tuotteista on peritty viiden tai kymmenen prosentin tullimaksu.

Kiinan kommunistista puolueetta lähellä oleva Global Times kertoi tällä viikolla, että Kiina harkitsee vakavasti harvinaisten maametallien viennin lopettamista Yhdysvaltoihin. USA:n teollisuudelle tärkeiden metallien viennin lopettaminen olisi vastatoimi Yhdysvaltain Kiinalle asettamille tuontitulleille ja Huawei-yhtiölle kohdistetuille rajoituksille.

Kiina ei ole virallisesti ilmoittanut harkitsevansa maametallien viennin lopettamista, mutta Global Times ei julkistaisi tällaista tietoa puoluejohdon tietämättä.

Maametallien viennin lopettaminen olisi vastatoimi Yhdysvaltain Kiinalle asettamille tuontitulleille ja Huawei-yhtiölle kohdistetuille rajoituksille. Metallien viennin lopettaminen haittaisi merkittävästi yhdysvaltalaisteollisuuden toimintaa.

Tekniikka ja Talous kertoo, että Yhdysvaltain öljyjalostamot käyttävät harvinaisia maametalleja jalostaessaan raakaöljyä bensiiniksi ja lentopolttoaineeksi. Neljää eri maametallia hyödynnetään puolestaan kestomagneeteissa, joita löytyy niin nappikuulokkeista, tuulimyllyistä kuin sähköautoistakin.

Yhdysvallat tuo 80 prosenttia käyttämistään harvinaisista maametalleista Kiinasta, joten Kiinan uhkaus pysäyttäisi kokonaisia teollisuudenaloja.

Harvinaiset maametallit eivät ole maaperässä harvinaisia, mutta niiden kaivaminen on työlästä ja kallista.

Kauppasota heijastuu finanssimarkkinoille ja USA:n 10-vuoden valtionlainan korko laski keskiviikkona 2,26 prosenttiin, kun samalla kolmen kuukauden lainakorko oli 2,36 prosenttia. Korkokäyrä kävi keskiviikkona syvimmillään vuoden 2007 jälkeen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös