Kumppaniblogit

Omistajuus, yrittäjyys ja sijoittaminen

Ville Tolvanen omistajuus yrittäjyys sijoittaminen

Omistajuus on jännä peli. Ikävä kutsua arvokasta asiaa peliksi, mutta sellaisena se tutkivalle näyttäytyy.

Pelejä on yhtä monta kuin yritystäkin, mutta joitakin yhtäläisyyksiä niistä löytyy. Ohessa muutama luonnehdinta omistajuuteen liittyvistä peleistä.

  1. Yrittäjäpeli. Yrittäjä yrittää, omistaa ja saattaa joskus sijoittaakin. Valta, vastuu ja tekeminen asuvat kaikki samassa osoitteessa. Ulkopuolisia ei juuri tarvita ja vastuu luotetaan lähimmäisille. Firma on joko velaton eläkerahasta tai vaikeuksia kokenut selviytymistarina. Kummassakaan versiossa investointi on kirosana eikä muutoksista puhuta, jos ne eivät satu syntymään lomalla yrittäjän päässä.
  2. Pörssipeli. Korporaatioissa pelataan pörssipeliä, jossa ammattijohtajat tekevät omaa sankaritarinaansa, saalistavat meriittejä ja suosivat kaltaisiaan kaikissa päätöksenteossa. Pelimerkkejä ja tilanteita on vähän, joten saavutetuista asemista ei hevillä luovuteta. Tärkeämpää on oma ura kuin yritysten tulokset ja jokainen toivoo paikkaa luotijunasta, joka tekee toimialan kovinta tulosta. Pelataan kovaa, korkealta ja hampaat irvessä. Taklaukset, pettymykset ja mestaruudet kuuluvat tähän peliin. Mikään ei ole parempaa kuin hyvä matsi triathlon –treenien välissä.
  3. Pääomapeli. Pääomasijoittajat ovat omistamisen ammattilaisia. He saavat sijoittajilta rahaa yritysten arvon kasvattamiseen. Pelin kesto on ennalta määritelty ja kuviot tarkoin harkittuja. Omistajilla, neuvonantajilla ja johdolla on oma paikkansa. Tärkeintä on rahaston ansainta, pääomasijoittajien bonukset ja sitä kautta tietenkin sijoitusten arvon kasvu. Aina ei onnistu, mutta peliä pelataan kohti seuraavaa rahastoa ja EXIT –mitalit takanreunusta koristaen. Monella tavalla liike-elämän kuninkuus -laji, mutta perustuu pääosin 1900-luvun ajatteluun johtamisesta ja arvon kasvattamisesta. Sinäkin voit olla oman elämäsi Gordon Gekko.
  4. Perhepeli. Edellisten sukupolvien rakentama tai peritty yhtiö hallitsee koko suvun tarinaa hyvässä ja pahassa. Tunnetusti moni perheyritys on henkilöstön mielestä huonosti johdettu. Tämä johtuu siitä, että omistajuus, johtaminen ja yrittäminen menevät sekaisin hyvässä ja pahassa. Vastuunkantaja ja vallankäyttäjä löytyy aina, mutta viisautta ehkä ei, jos ei satu suvusta löytymään. Suomalaisen omistajuuden ehkä tärkein voimavara. Perheyrittämistä kehittämällä pärjäämme ehkä parhaiten globalisaatiota ja tytäryhtiötaloutta vastaan. Haasteena saada perheet näkemään omistajuus ammattimaisena prosessina ja ammattina sotkematta yrityksen johtamista.

Omistajuus on abstraktio, jossa on aina tunteet, osaaminen, liiketoiminta ja rahat pelissä. Siksi sen sisällä elävä kulttuuri, toimintamallit, osaaminen ja tarinat tekevät aiheesta mielettömän kiinnostavan. Oikeasti omistajuuden kehittämisen näkökulma onkin liian laaja lähes kaikkeen tarkastateluun, mutta se niputtaa hienosti yrittäjyyden, johtamisen, sijoittamisen ja liiketoimintaosaamisen yhteen.

Omistajuus Suomessa on niin nuorta ja vähäistä, että se melkein ansaitsisi oman suojelujärjestön. Ehkä vaihtoehto nuorille kulttuureille onkin rohkeampi asian avaaminen, siilojen purkaminen, tiedon jakaminen ja vertaistuki omistaville. Omistajuus voi olla sijoittamista, yrittäjyyttä tai ammattimaista omistamista. Muodosta, koosta tai taustasta riippumatta menestyvä omistajuus on jokaisen Suomalaisen yhteinen etu.

Kirjoittaja on yrittäjä, sijoittaja, omistaja ja toipuva toimitusjohtaja, joka suhtautuu intohimoisesti omistajuuden, hallitustyöskentelyn ja yritystoiminnan kehittämiseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös