Oma talous

Sijoitusbloggaaja: ”Miksi en unelmoi taloudellisesta riippumattomuudesta?”

Kuva: Jukka Saarikorpi.

Aissa Paronen kertoo Säästöistä unelmiksi -blogissa, miten sijoittaminen voi mahdollistaa vapaamman elämäntyylin.

Yrittäjä Aissa Paronen kirjoittaa Säästöistä unelmiksi -sijoitusblogia, jossa unelmat vapaammasta elämästä tehdään todellisiksi pienillä askelilla. Markkinoinnin ja johtamisen kauppatieteiden maisteri asuu ulkomailla puolisonsa kanssa ja työskentelee yrittäjänä.

Pariskunta pyörittää Weekendbee-verkkokauppaa, joka tarjoaa luontoa rakastaville liikkujille ekologisempia, eettisempiä ja kestävämpiä ulkoilu- ja urheiluvaatteita.

– Omiin arvoihini perustuvan yrityksen pyörittäminen ja sen kasvattaminen antavat merkityksellisyyttä työpäiviin. Olen allerginen putkielämälle, jossa elämää suoritetaan kaavalla, eikä poikkeavia ratkaisuja uskalleta tehdä, Paronen kertoo.

Vapaamman elämäntyylin on mahdollistanut sijoittaminen, josta Paronen kiinnostui jo opiskeluaikoina. Sijoitusblogin hän perusti vuonna 2017, jolloin sijoittaminen ei ollut vielä niin suosittu aihe nuorten aikuisten keskuudessa.

Paronen innostaa blogissaan kaikkia sijoittamisen pariin – erityisesti naisia – sillä kaikilla tulisi olla rohkeus tavoitella ja toteuttaa omia unelmiaan.  

– Useimmiten esteeksi mainitaan rahan puute, johon löytyy monelle sopiva ratkaisu säästämisestä ja sijoittamisesta. Se ei ole pikavoiton tie vaan vaatii määrätietoisuutta ja perehtymistä, mutta loppujen lopuksi se on yksinkertaisempaa kuin moni ajattelee, Paronen kirjoittaa blogissaan.

Monien unelmien tavoittelu vaatii jonkinlaisia säästöjä taakseen. Tieto pesämunasta antaa joustoa elämän erilaisiin tilanteisiin.

– Olen uskaltanut heittäytyä uusiin haasteisiin, kuten vaikka yrittäjäksi lähtemiseen kun tiedän, että takanani on taloudellinen turvaverkko.

Taloudellinen riippumattomuus ei houkuttele yrittäjää

Läppäriyrittäjyyteen liitetään usein muodikkaaksi ilmiöksi kehkeytynyt taloudellinen riippumattomuus, eli FIRE-ilmiö (financial independence, retire early). Samalla kun sijoittamisesta on tullut valtavirtaa, Parosen mukaan yhä useampi kertoo tavoittelevan taloudellista riippumattomuutta.

Taloudellista riippumattomuutta tavoitellaan säästämällä ja sijoittamalla yli puolet omista nettotuloistaan. Ilmiö ei houkuttele Parosta.

– Itselleni ajatus monien vuosien tiukasta säästökuurista ja kovasta työnteosta tavoitteena muutaman vuoden aikaisemmin koittavat eläkepäivät ei kuulosta houkuttelevalta tavoitteelta.

Paronen kertoo elävänsä säästeliästä elämää, mutta on vakuuttunut siitä, ”että elämästä pitää nauttia nyt eikä vasta vuosikymmenien päästä, jos sinne asti selvitään”. Tulevaisuuteen kannattaa toki valmistautua keräämällä säästökassaa, mutta Paronen tuo esiin, että harva unelma vaatii oikeasti varhaista eläkkeelle jäämistä.

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu ja hyvin karsittu elämäntyyli on Parosen mukaan joillekin enemmänkin peli tai elämänhallinnan keino, jossa kyse ei ole niinkään päämäärästä vaan suorituksesta, jolla voi kehuskella.

Vaikka sijoitusbloggaajan tilille ilmestyisi joku kaunis päivä jättimäinen summa rahaa, hän ei voisi kuvitella jäävänsä varhaiselle eläkkeelle.

 – Voin kertoa, että pelkkään matkustamiseen tai ”hengailuun” kyllästyy nopeasti, varsinkin jos on aikaisemminkin elämässään tottunut aktiiviseen ja itseään haastavaan elämäntyyliin.

”Tylsä indeksisijoittaja” kannustaa maltilliseen sijoittamiseen

Paronen innostui opiskeluaikoina sijoittamisesta, kun hän ymmärsi pientenkin säästöjen isosta vaikutuksesta ajan myötä.

– Kun näin miten vuosien varrella pienet sijoitukset olivat kasvaneet mukavaksi potiksi, joka mahdollisti muun muassa käsirahan ensiasuntoon, ymmärsin, miten kannattavaa ja toisaalta myös helppoa sijoittaminen on.

Paronen kuvailee itseään ”tylsäksi indeksisijoittajaksi”, eikä tee sijoittaessaan hätiköityjä ratkaisuja. Hän kannustaa maltilliseen ja pitkäjänteiseen sijoittamiseen, joka antaa todistetusti varmimman parhaan lopputuloksen. Moni hakee sijoituksilla nopeita voittoja, mutta niillä saa Parosen mielestä harvoin hyviä tuloksia.

Yrittäjän sijoitussalkun koko on tällä hetkellä noin keskimääräisen bruttovuosipalkan verran. Parosen salkku on hajautettu pääasiassa kotimaisiin pörssiyhtiöihin sekä indeksirahastoihin.

– Sijoitusstrategiani on perinteinen osta ja pidä.

Vaikka sijoittaminen on tärkeää, Paronen muistuttaa, ettei se ole tietenkään koko elämä.

­– Erilaiset sijoitussuunnitelmat ja ratkaisut kannattaa mitoittaa omaan elämäntilanteeseen sopiviksi eikä kuunnella liikaa muiden mielipiteitä. Elämässä on niin paljon tärkeämpiäkin asioita kuin raha, joten prioriteetit on hyvä miettiä kuntoon ennen sijoitussuunnitelman tekoa.

Paronen kannustaa kyseenalaistamaan omia rahaan liittyviä uskomuksia ja konventioita, jotka voivat ohjata toimintaa huomaamattamme. Rahapäiväkirjan pitäminen voikin olla Parosen mielestä hyvä ajatus monelle aloittelevalle sijoittajalle.

”Et tarvitse lottovoittoa saavuttaaksesi unelmasi”

Suomalaiset ovat lottokansaa ja Paronen esittää blogissaan, että noin 1,4 miljoonaa suomalaista pelaa lottoa. Loton päävoiton todennäköisyyden arvioidaan olevan yhden suhde 15 miljoonaan eli noin 0,0000065 prosenttia. Parosesta on surullista, miten monet ihmiset jättävät unelmien tavoittelun pelkän lottovoiton varaan.

– Lottovoiton odottaminen laittaa unelmien toteuttamisen itsestä riippumattomaan ajatukseen: ”Jos voitan, irtisanoudun tästä kauheasta työstä ja teen sitä, mitä oikeasti haluan”.

Tosiasiassa omasta elämästä ja unelmista voi ottaa vastuun jo tänään, eikä pieniä askeleita ja saavutuksia kannata väheksyä.

– Usein unelmien saavuttaminen vaatii valtavan määrän pieniä askelia, joten on parempi aloittaa askelien ottaminen jo tänään. Jos unelmasi on säästää rahaa isompaa matkaa varten, voit jo tänään laittaa tilillesi automaattisiirron siirtämään rahaa säästötilillesi jokaisena palkkapäivänä.

Lue myös: Konkarisijoittaja: Sinullekin voidaan muovata ”amerikkalaisen sijoittajan aivot”.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös