Oma talous

Säästämisen aloittamisen ABC – 8 yksinkertaista ohjetta

Rahan säästämisessä vaikeinta on sen aloittaminen.

Säästäminen on loppujen lopuksi kovin yksinkertaista. Vaikeinta säästämisessä tuntuukin olevan sen aloittaminen ja se jää helposti pelkälle ajatustasolle.

– Säästämisen aloittaminen on helposti kuin kesäkuntoprojekti: sitä ajattelee pitkin vuotta, mutta rantakelien koittaessa voi taas todeta projektin siirtyvän seuraavaan kesään, kertoo OP Helsingin sijoitusjohtaja Erno Jeskanen.

Säästäminen kannattaa aloittaa jo tänään, eikä päätöstä kannata pitkittää. Näillä ohjeilla pääset alkuun.

1. Listaa kulut

Ensimmäinen askel säästämisen aloittamisessa on selvittää, kuinka paljon kulutat rahaa. Listaa ylös kaikki menot muutaman kuukauden ajalta. Organisoi saamasi data taulukkoon, vaikkapa Exceliin eri kategorioihin kuten ruokamenot, vakuutusmaksut ja bensakulut. Laske yhteen kaikki kuukauden menot.

Kuluja voi seurata arjessa helposti erilaisten älypuhelinsovellusten kautta, esimerkiksi suomalaisen Clark-sovelluksen avulla.

2. Tee budjetti

Kun sinulla on tiedossa paljon kulutat rahaa kuukausittain, voit aloittaa budjetoinnin. Tee talousarvio joka kuulle ja suhteuta ne saamaasi tuloihin. Muista huomioida kuukausibudjetissa myös yllättävät kulut, kuten autohuolto tai lääkärikulut.

Budjetoinnin avuksi on olemassa monia eri ohjelmia ja applikaatioita. Luo itsellesi järjestelmä, joka toimii juuri sinulle ja joka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.

3. Suunnittele säästöt

Lisää talouslaskelmaan uusi kategoria: säästöt. Summa voi olla esimerkiksi 10-15 prosenttia tuloistasi.

– Prosentuaalinen osuus on siitä kätevä, että se pitää säästämisen mittasuhteessa ja säästöt kasvavat tulojen mukana. Muutoin käy helposti niin, että esimerkiksi palkankorotuksen myötä vain kulutus kasvaa, ei säästöön jäävä määrä, kertoo Jeskanen.

Jos kuukausittaisen kulut ovat liian korkeat ja budjetista ei jää tarpeeksi rahaa säästämiseen, on aika leikata menoja.

Mistä säännöllisistä kuluista voisit luopua? Ehkä voit lopettaa kuntosalijäsenyyden, jota et käytä, tai vaihtaa edullisempaan matkapuhelinliittymään? Laske paljon säästät lakkauttamalla turhat suoraveloitukset ja lisää summa säästöihin.

4. Aseta tavoite

Yksi parhaimmista tavoista säästää rahaa on asettaa itselleen tavoitteita. Tavoitteiden asettaminen motivoi säästämään. Pohdi mitä varten haluat säästää ja tee töitä saavuttaaksesi tavoitteesi.

Seuraavassa muutamia esimerkkejä lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteista:

Lyhytaikainen säästäminen (1-3 vuotta):

  • hätärahasto
  • loma.

Pitkäaikainen säästäminen (4+ vuotta):

  • käsiraha asuntoa varten tai kodin remontti
  • eläkkeelle siirtyminen.

5. Priorisoi

Vaikka pitkän aikavälin tavoitteet kuten eläkettä varten säästäminen on tärkeää, säästötavoitteet kannattaa priorisoida elämäntilanteen mukaisesti. Jos sinun pitää esimerkiksi vaihtaa auto lähitulevaisuudessa, aseta se ensimmäiseksi säästötavoitteeksi.

– Säästäminen kuuluu kaikille. Aina rahaa ei välttämättä ole laittaa sivuun, mutta jos on mahdollisuus säästää pienikin siivu, se kannattaa tehdä, muistuttaa Jeskanen.

6. Valitse työkalut

Aika valita säästämisen työkalut; missä pankissa avaat mahdollisesti säästötilin ja aloitatko esimerkiksi sijoittamaan. Tutki, mitkä säästö- tai sijoitustilit sopivat parhaiten tavoitteisiisi. Käy huolellisesti läpi eri vaihtoehtoja ja valitse yhdistelmä, joka auttaa sinua parhaiten saavuttamaan säästötavoitteesi.

Sijoittamiseen kannattaa tutustua rauhassa, eikä hätiköityjä sijoituspäätöksiä kannata tehdä. Jokaisen sijoittajan olisi hyvä tietää tietyt sijoittamiseen liittyvät perusohjeet ja teoriapohja.

7. Automatisoi säästöt

Monet pankit tarjoavat automaattisia siirtoja tilien välillä. Yksi parhaista tavoista luoda kivuttomia säästöjä on automatisoida mahdollisimman monia vaiheita.

– Kätevintä on automatisoida säästäminen niin, että tililtä lähtee joka kuukausi tietty summa valitsemaansa kohteeseen, esimerkiksi säästötilille tai rahastoon. Näin säästämistä ei tarvitse ajatella ja se tapahtuu siinä sivussa itsekseen, Jeskanen kertoo.

Automaattiset tilinsiirrot ja maksut eri tilien välillä edesauttavat myös sitä, ettet sorru tuhlaamaan koko palkkaa ennen kuin rahaa on laitettu säästöön.

8. Seuraa säästöjen kasvua

Tarkista budjetti säännöllisin väliajoin ja seuraa säästöjen edistymistä. Säästöjen kasvun seuraaminen voi jopa innostaa sinua säästämään lisää!

Lue myös: Rahasta voi tulla riippuvuus.

Lähde: Better Money Habits.

Kommentoi
Ylös
>