Indikaattorit

Kuluttajien luottamus Suomen talouskehitykseen rapautunut nopeasti

Lähde: Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli heinäkuussa pahasti pakkasella, kertoo Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamusindikaattori jatkoi heinäkuussa samoissa mollivoittoisissa tunnelmissa kuin kesäkuussakin. Luottamusindikaattorin pisteluku oli heinäkuussa -3,9, kun se kesäkuussa oli -4,6 ja toukokuussa -1,8. Viime vuoden heinäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 2,5.

Indikaattorin keskiarvo tammikuusta 2018 lähtien on 0,3. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–19. heinäkuuta 1 050 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä vain arvio Suomen taloudesta heikkeni heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna. Muut osatekijät vahvistuivat hieman.

Odotus Suomen taloudesta oli hyvin pessimistinen. Samalla näkemys kuluttajan oman talouden sekä nykyisestä että tulevasta tilanteesta oli vaisu. Rahankäyttöaikeita kestotavaroihin oli kuluttajilla keskimääräistä selvästi enemmän heinäkuussa.

Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden heikkenivät luottamusindikaattorin osatekijät rahankäyttöä lukuun ottamatta heinäkuussa. Varsinkin odotus Suomen taloudesta romahti vuodessa.

Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa kuluttajat odottivat yleisen työttömyystilanteen synkkenevän jatkossa. Työlliset kuluttajat kokivat, että työttömyyden uhka on myös omalla kohdalla lisääntynyt viime aikoina. Joka toisella työssä käyvällä ei tosin ole uhkaa ilmennyt lainkaan.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat heinäkuussa hyväksi. Ajankohtaa pidettiin yleisesti otollisena lainanotolle, varauksin myös kestotavaroiden ostamiselle ja säästämiselle.

Heinäkuussa luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla (luottamusindikaattori 0,7) ja heikointa Itä-Suomessa (-9,1). Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia (2,5). Selvästi kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset (-11,9) ja työttömät (-11,0).

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös