Oma talous

Suomalaisopiskelijat murehtivat talouttaan tuplaten muihin pohjoismaalaisiin opiskelijoihin nähden

Suomalaiset opiskelijat murehtivat raha-asioitaan kaksinkertaisesti muihin pohjoismaalaisiin opiskelijoihin nähden, vaikka käteen jää kuukausittain lähes saman verran.

Suomalaisilla opiskelijoilla jää pakollisten kulujen jälkeen suunnilleen yhtä paljon rahaa käteen kuin opiskelijoilla Norjassa ja Tanskassa. Ruotsalaiset opiskelijat ilmoittivat rahaa jäävän selvästi enemmän käteen, kuin muilla pohjoismaisilla opiskelijakollegoillaan. Luvut perustuvat Danske Bankin teettämään Taloudellinen mielenrauha -kyselytutkimukseen, jossa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan kansalaisilta kysyttiin oman talouden ylläpidosta.

Tutkimuksen mukaan suomalaisilla opiskelijoilla on selvästi naapurimaiden opiskelijoita enemmän huolia raha-asioista. Vain 22 prosenttia suomalaisista opiskelijoista suhtautui omaan taloudelliseen tilanteensa luottavaisesti, kun Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa samat lukemat pyörivät 32-38 prosentin välissä.

Suomalaiset opiskelijat murehtivat myös selvästi muita enemmän omaa taloudellista tilannettaan. Lähes kolmannes suomalaisista vastaajista oli joka viikko huolissaan rahojensa riittävyydestä. Ruotsalaisista opiskelijoista 16 prosenttia, norjalaisista 17 prosenttia sekä tanskalaisista 29 prosenttia kertoi huolehtivansa rahojensa riittävyydestä.

Toisaalta samaan aikaan suomalaiset opiskelijat olivat muita suomalaisia optimistisempia. Suomi oli tutkimuksen ainoa maa, jossa opiskelijat ovat optimistisempia kuin koko muu keskimääräinen väestö. Muissa maissa ollaan yleisesti optimistisempia kuin Suomessa, mutta ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset opiskelijat ovat maansa muuta väestöä pessimistisempiä. Suomalaisten opiskelijoiden optimistisuus perustuu mm. siihen, että opinnot tarjoavat edelleen korkeamman tulotason ja varmemman työpaikan.

Suomalaisopiskelijoiden usko tulevaisuuteen on lähes yhtä korkea kuin Tanskassa ja Ruotsissa. Kolme neljästä vastanneesta suomalaisopiskelijasta uskoo, että heidän oma taloustilanteensa on viiden vuoden päästä parempi kuin nyt. Heikoiten omaan taloudelliseen tulevaisuuteen luottavat norjalaiset opiskelijat, joista parempaan taloustilanteeseen uskoo kaksi kolmasosaa vastaajista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös