Asunnot ja kiinteistöt

ASP-säästämisen suosio kasvaa – talousgurut pohtivat ASP-järjestelmän hyötyjä nuorille

ASP-tilien suosio kasvaa jatkuvasti. Syyt suosion kasvuun ovat selvät.

ASP-tilien suosio kasvaa jatkuvasti. Syyt suosion kasvuun ovat selvät.

Finanssiala kertoo, että ASP-säästämisen suosio kasvaa kasvamistaan, sillä ​ASP-tilien lukumäärä on kymmenessä vuodessa yli kuusinkertaistunut. Voimassaolevia ASP-tilejä on nyt yli 153 000, kun vuonna 2009 niitä oli vain runsaat 24 000.

Tileillä olevien talletusten määrä on kahdeksankertaistunut. ASP-tileillä on tällä hetkellä lähes 1,1 miljardia euroa, kun vuonna 2009 summa oli 128 miljoonaa.

ASP-säästäminen on nuorille suunnattu säästämiskeino, jolla voidaan helpottaa ensiasunnon hankintaa. ASP-tilin voidaan avata missä tahansa pankissa, kunhan tilin avaaja on 15-39-vuotias, eikä tämä ole omistanut vielä vähintään 50 prosenttia mistään asunnosta.

ASP-järjestelmä on pankkien ja valtion yhteinen ponnistus, jonka tarkoituksena on tukea nuoren ensimmäisen asunnon hankintaa.

Matala korkotaso kannustaa ihmisiä avaamaan ASP-tilejä. Lisäksi oma asunto on ollut perinteisesti keskeinen osa suomalaisten varallisuutta, mikä varmasti näkyy ASP-tilien avaamisen suosiossa. Muita ASP-säästämisen etuja ovat ilmainen valtiontakaus lainalle, sekä maksuton valtion korkotuki lainalle kymmenen ensimmäisen vuoden ajalle.

Lukiolaisten Talousguru-kilpailun voittaneet Petra Uusikumpu ja Joni Tasa selittävät podcastissa ASP-järjestelmän toiminnan ja pohtivat, mitä etua ASP-säästämisestä on.

”Erityisesti näin matalan korkotason aikana ASP on hyvä ja vähäriskinen sijoituskohde. Vuosittaisen yhden prosentin koron saa, vaikkei lainaa lopulta käyttäisikään asunnon ostoon”, Uusikumpu toteaa.

Tasan mukaanASP-laina on myös turvallinen, sillä siihen sisältyy valtion takaama korkokatto.

”Valtio maksaa 70 prosenttia lainan korosta, jos korko nousee yli 3,8 prosentin”, Tasa huomauttaa.

ASP-lainan ikärajoja on lavennettu 2010-luvulla. Alaikäraja laskettiin muun muassa Finanssiala ry:n ehdotuksesta muutama vuosi sitten 15 vuoteen. Yläikäraja taas kohosi aiemmin 30 vuodesta 39-vuoteen Finanssiala ry oli tuolloinkin mukana ajamassa ikärajan nostoa.

Alle 18-vuotias saa kuitenkin säästää ASP-tilille ainoastaan omalla työllään hankkimia rahoja.

”Muun muassa tämän rajoituksen takia 15–17-vuotiaat ovat avanneet tilejä nihkeästi. Esimerkiksi joululahjarahoja ei voi sinne laittaa”, kommentoi Finanssiala ry:n asiantuntija Mariia Somerla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös