Markkinakommentit

Kauppasodan epävarmuus ei ole häipynyt – Taaleri suosii nyt teknologia- ja arvo-osakkeita

Taaleri on laskenut sijoitussalkkujensa riskipainoa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi eilen perjantaina kauppasodan lopettamista koskevan ykkösvaiheen sopimuksen syntymisestä.

Samalla Trump keskeytti kiinalaistuotteiden tuontitullikorotukset. Kiina puolestaan lupaa ostavansa yhdysvaltalaisia maataloustuotteita 40-50 miljardin dollarin edestä. Molempien osapuolten virkamiehet kuitenkin korostivat, että työtä on vielä paljon tehtävänä.

Trumpin mukaan sopimuksen allekirjoittaminen voi viedä jopa viisi viikkoa ja Trump myös myönsi, että sopimus saattaa hajota ennen allekirjoittamista.

Perjantain ilmoitus ei sisältänyt paljoakaan yksityiskohtia. Myönteistä on, että uusi ykköstason sopimus kattaa maatalouteen ja valuuttaan liittyvien yksityiskohtien lisäksi, myös tekijänoikeuksien suojaamiseen liittyviä näkökohtia.

Kauppasodan käänteet ovat kiistatta kuluvan vuoden merkittävin markkinateema ja positiiviset uutiset ovat näkyneet markkinoilla aina positiivisesti, toteaa Taaleri Varainhoidon allokaatioratkaisujen johtaja Lassi Järvinen artikkelissaan.

Sijoittajien kannalta oleellista on kuitenkin se, vähentääkö mahdollinen sopimus globaalia epävarmuutta. Järvinen on näkemyksessään varovainen.

”Aikeet ovat olleet hyviä ennenkin, mutta Kiina on jättänyt lupaamansa hyödykkeet ostamatta ja Trump kääntänyt rintamasuuntaa äkkiarvaamatta.”

Toisaalta USA:n lähestyvät presidentinvaalit luovat kuitenkin Trumpille entistä voimakkaamman kannustimen varmistaa, ettei kauppasota heikennä Yhdysvaltojen talouskasvua nykyistä enempää.

”Jos Trumpin ajatuksista tohtii ylipäätään arviota esittää, voisi Yhdysvaltojen tavoitteena olla rauhoittaa kiistaa nyt tehtävällä välisopimuksella ja tähdätä suurempi sopimus ensi syksylle pönkittämään Trumpin vaalikampanjaa”, Järvinen ennustaa.

Markkinoiden tunnelman lisäksi Järvisen mukaan olennainen kysymys on myös se, miten jo voimaan astuneet tullit ja muut kauppaa haittaavat tekijät vaikuttavat globaaliin talouteen. Kiinasta vastikään saadut surkeat vienti- ja tuontiluvut kertovat, että kauppasota on jo tehnyt vahinkoa talouteen, joita pelkät tulevien tullien lykkäykset eivät korjaa.

”Huomionarvoista on myös se, että vaikka neuvottelut Kiinan kanssa etenisivätkin, on Yhdysvallat kiristänyt välejään myös Eurooppaan.”

Kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi pyörähtää toden teolla käyntiin tällä viikolla, kun perinteisesti tuloskauden alkupuolella raportoitavista yhdysvaltalaispankeista J.P. Morgan, Goldman Sachs ja Citigroup julkaisevat tuloksensa. Järvisen mukaan kansainvälisesti odotukset tuloskaudelle ovat vaisut.

Taaleri on laskenut sijoitussalkkujensa riskipainoa viime viikolla, kun merkit talouskasvun hidastumisesta lisääntyivät. Varainhoitoyhtiö laski osakkeet lievään alipainoon ja vähensi riskiyrityslainojen painoa. Vastaavasti Taaleri nosti käteisen sekä valtionlainojen painoa.

”Osakkeiden sisällä luotamme edelleen yhdysvaltalaisiin osakkeisiin ja ylipainotamme sekä teknologiaosakkeita että arvo-osakkeita. Vaikka nostimmekin hieman valtionlainojen painoa, olemme edelleen ylipainossa yrityslainoissa sekä riskiyrityslainoissa”, Järvinen summaa.

Arvo-osakkeita suosii nyt myös arvostettu sijoitustutkimusyhtiö GMO, jonka mukaan arvo-osakkeet ovat historiaan peilaten poikkeuksellisen edullisia. Aiheesta kertoo Arvopaperi.

GMO:n tuottoennusteiden mukaan arvo-osakkeiden ja kasvuosakkeiden välinen arvostustason ero on kehittyvillä markkinoilla nykyään jopa suurempi kuin it-kuplan aikana.

Vertaile Suomen parhaita luottokortteja

  • Mikä on luottokortti?
  • Mitä etuja luottokortilla saa?
  • Erilaiset luottokorttityypit
  • Näin haet luottokorttia

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös