Makrotalous

Konsulttiyhtiö: Suomalaiset pörssiyhtiöt valmistautuneet heikosti taantumaan

Listatut suomalaisyhtiöt eivät ole riittävässä iskussa, ja ne lähtisivät mahdolliseen taantumaan vaikeasta tilanteesta, kertoo konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin raportti.

Suomalaisyritykset ovat kansainvälisiä kilpakumppaneitaan huonommin valmistautuneita mahdolliseen taantumaan, selviää konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) tuoreesta raportista.

BCG analysoi kaikkien suomalaisten listattujen yritysten kokonaistuoton osakkeenomistajille (TSR) viimeisten viiden vuoden ajalta. Mittari huomioi yritysten kasvun, kannattavuuden, osakkeen arvostuskertoimien muutoksen, osingot sekä rahoitusvaikutuksen.

Pitkällä aikavälillä hyvin suoriutuvilla yrityksillä on kestäviä kilpailuetuja, jotka auttavat niitä pärjäämään myös taantumassa. Siksi TSR on hyvä mittari yrityksen kunnosta ja valmiudesta selviytyä taantumasta. Kun verrataan viimeisimmän vuoden lukuja viiden vuoden keskiarvoon, suomalaisyritysten luvut näyttävät huolestuttavilta.

“Suomalaisten yritysten viimeisen vuoden luvut olivat jopa 16 prosenttia pienemmät kuin viimeisen viiden vuoden keskiarvo. Tämä tarkoittaa, että mahdolliseen taantumaan lähdettäisiin jo valmiiksi vaikeasta tilanteesta”, sanoo BCG:n johtaja Otso Ojanen.

Suomen taloudessa hälyttäviä merkkejä

Ojasen mukaan suomalaisissa yrityksissä näkyy jo merkkejä talouden viilenemisestä. Vaikka Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa Suomen tämän vuoden bruttokansantuotteen kasvuksi kelvollista 1,9 prosenttia, se on kuitenkin 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuonna.

Yhä useammat tahot povaavat globaalin talouden taantumaa, ja sillä olisi merkittävät vaikutukset myös Suomen taloudelle.

“Suomalaisten yritysten kannattavuus on kasvanut tasaisesti vuodesta 2013, mutta osakkeiden arvostus on laskenut vuodesta 2017. Vienti ja investoinnit ovat tukeneet Suomen kasvua, mutta viennin selvä lasku viime vuodesta on huolestuttava merkki. Vaikka analyytikot näkevät vielä kasvun mahdollisuuksia Suomen markkinoilla, kasvu uhkaa jäädä vain toiveeksi, jos kuluttajat tuntevat olonsa epävarmaksi”, Ojanen sanoo. 

Hävitäänkö kansainvälinen kilpailu?

Tilanne ei näytä suomalaisyritysten kannalta hyvältä myöskään verrattuna kansainvälisiin kilpailijoihin, kun katsotaan osakkeenomistajien kokonaistuottoja. BCG tarkasteli lukuja kuudelta sektorilta (kulutustavarat, rahoituslaitokset, terveydenhoito, teollisuustuotteet, teknologia, media ja telekommunikaatio (TMT) sekä kuljetus ja logistiikka), ja kaikilla sektoreilla maailmalla oltiin Suomea edellä.

Huolestuttavimmalta Suomen tilanne näyttää teollisuustuotteissa (23 prosenttiyksikön lasku) ja rahoituslaitoksissa (22 prosenttiyksikön lasku).

Ainoa ala, jolla näkyy positiivista kehitystä osakkeenomistajien kokonaistuotossa viimeisen vuoden aikana, on teknologia, media ja telekommunikaatio ja senkin kasvu on laskenut viiden vuoden keskiarvosta.

Vertaislainat ja yrityslainat tarjoavat korkeaa kuukausituottoa hyvällä hajautuksella 

  • Keskimääräinen vuotuinen korkotuotto on ollut 7-10% huomioiden luottotappiot 
  • Täysin uuden omaisuusluokan varojen hajauttamiseen
  • Tuotto ei korreloi merkitsevästi osake- tai muun korkomarkkinan kanssa
  • Tuottojen maksuja kuukausittain

Lue lisää

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös