Yritysuutiset

Saudi-Arabian valtion öljy-yhtiö Aramco päätti jättilistautumisesta

Pian saatetaan tehdä pörssihistoriaa. Aramcon listautuminen saattaa olla kaikkien aikojen suurin.

Pian saatetaan tehdä pörssihistoriaa. Aramcon listautuminen saattaa olla kaikkien aikojen suurin.

Jättimäinen Saudi-Arabiassa valtion öljy-yhtiö vahvisti sen mitä on huhuttu jo pitkään. Yhtiö aikoo listautua Riadin pörssiin. Aramco aikoo aloittaa listautumisantinsa 17. marraskuuta ja sen on määrä jatkua joulukuun alkuun asti.

Aramco on suunnitellut listautumista pörssiin pitkään, mutta päätös on lykkäytynyt jo useiden vuosien ajan. Yhtiö kertoi viimeksi lokakuussa tiedotteessaan, että listautumisajankohta riippuu markkinatilanteesta ja se jatkaa osakkeenomistajiensa kanssa neuvottelua listautumiseen liittyvistä seikoista.

Listautumisannin koko ei ole vielä tiedossa, mutta jo pienikin osa yhtiön osakkeista saattaa tehdä siitä kaikkien aikojen suurimman listautumisannin. Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan öljy-yhtiön odotetaan myyvän viisi prosenttia osakkeistaan. Tähän mennessä suurin listautuminen on ollut Alibaban 25 miljardin dollarin osakeanti New Yorkissa.

Yhtiö on tavoitellut peräti 2000 miljardin dollarin eli 1818 miljardin dollarin markkina-arvoa. Tuohon arvoon yhtiö ei kuitenkaan näytä pääsevän. Listautumisen onnistuminen riippuu tietenkin listautumishinnasta, mutta kansainvälisten institutionaalisten sijoittajien haluttomuus sijoittaa suuria summia fossiilisiin polttoaineisiin voi hankaloittaa arvostuksen toteutumista.

Aramcon arvoksi on arvioitu nyt vähintään 1,5 biljoonaa euroa eli 1500 miljardia euroa, mikä tekee siitä silti maailman selvästi suurimman yhtiön. Tähän mennessä suurin yhtiö markkina-arvoltaan on ollut amerikkalainen teknologiayhtiö Apple 1 000 miljardin dollarin markkina-arvollaan. Aramco siis tulee ylittämään Applen arvon kirkkaasti.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan öljy-yhtiön liikevaihto viime vuonna oli 356 miljardia dollaria. Liikevaihto on kasvanut rajusti, sillä vuonna 2015 liikevaihto oli 135 miljardia dollaria. Kolmessa vuodessa liikevaihto on siis kasvanut 2,6-kertaiseksi.

Aramcoa on väitetty maailman kannattavimmaksi yhtiöksi. Sen nettotulos viime vuonna oli yli 111 miljardia dollaria, mikä on yhtä paljon kuin Applen, Googlen sekä energiayhtiö Exxon Mobilen yhteensä.

Yhtiön listaamisen tavoitteena on maan kruununprinssin tavoite uudistaa maan öljyntuotantoon perustuvaa taloutta.

Aramco on Saudi-Arabian kuningaskunnan merkittävin tulonlähde. Yhtiön valtavasta merkityksestä Saudi-Arabialle kertoo se, että yhtiö maksaa suoraan yli 80 prosenttia Saudi-Arabian valtion budjetista, kertoo The Ulkopolist -sivusto. Aramcon vientitulot saattavat olla jopa 90 prosnettia Saudi-Arabian kaikista vientituloista.

Kommentoi
Ylös
>