Talouden trendit

Jättitilin OneCoin-huijauksella tehnyt juristi joutui kiven sisään

Juristi ehti huijata sijoittajilta 50 miljoonaa dollaria.

Juristi ehti huijata sijoittajilta 50 miljoonaa dollaria.

Kryptovaluuttana markkinoidun OneCoin nousee nyt maailmalla uutisotsikoihin kyseenalaisessa valossa. Suomessa MOT-ohjelma kertoi, että suomalaiset sijoittaneet yli 40 miljoonaa euroa OneCoiniin. MOT epäilee, että OneCoin voi paljastua lopulta yhdeksi maailmanhistorian suurimmista huijauksista.

OneCoinia on markkinoitu koulutuspakettien myynnillä, jossa koulutuspaketin ostaja saa optioita kryptovaluutan louhimiseen, ja optioiden määrä riippuu ostetun paketin hinnasta. OneCoin-kryptovaluuttaa ei vain ole edelleenkään olemassa, eikä sen louhinnan aloittamisesta ole mitään tietoa.

Koulutuspaketteja epäillään sumuverhoksi, jolla peitetään verkostomarkkinoinnin laittomuus. Koulutusmateriaalit on tehty huolimattomasti kopioimalla sisältöjä muista lähteistä, ja pakettien hinnat saattavat olla moninkertaisia niiden lisäarvoon nähden.

Viime toukokuussa uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Christine Grablis -niminen sijoittaja on haastanut OneCoinin oikeuteen. Grablisin mukaan OneCoin ei ole kryptovaluutta vaan pyramidihuijaus.

Nyt brittimedia BBC kertoo, että amerikkalainen lakimies on todettu syylliseksi roolistaan ​​OneCoin-kryptovaluuttahuijauksessa. Lakimies Mark Scott keräsi miljoonia dollareja sijoittajilta, jotka hän oli saanut vakuutettua sijoittamaan uuteen digitaaliseen valuuttaan.

Scottin epäillään siirtäneen Yhdysvalloista noin 400 miljoonan dollarin omaisuuden ulkomaille ja pyrkineen piilottamaan varojen alkuperän. 

Syyttäjien mukaan lakimies teki noin 50 miljoonan dollarin tilin huijauksellaan.

Scottin lakimiehet väittävät, ettei heidän asiakkaansa tiennyt OneCoinin arvottomuudesta. Heidän mukaansa Scott teki vain Bulgariassa toimivan OneCoinin perustajan, tohtori Ruja Ignatovan pyytämää työtä.

Oikeusistuin hylkäsi nämä väitteet ja katsoi Scottin syylliseksi salaliittoon, rahanpesuun ja pankkipetokseen

Rikostutkijat uskovat, että yhteensä jopa neljä miljardia puntaa kerättiin maailmanlaajuisesti OneCoiniin liitetyn Ponzi-järjestelmän kautta sijoittajilta eri puolilla maailmaa.

”OneCoin hyödynsi Bitcoinin menestystarinaa houkutellakseen uhreja investoimaan OneCoiniin sillä varjolla, että myös he voisivat rikastua”, New Yorkin osavaltion asianajajat kertovat.

”Tämä oli tietysti täysin vääriä, koska OneCoinin hinta oli fiktio eikä perustu kysyntään ja tarjontaan.”

Entinen McKinsey-konsultti ja OneCoinin perustaja Ruja Ignatova katosi jäljettömiin lokakuussa 2017. Sen jälkeen hänestä ei ole vahvistettuja havaintoja.

OneCoin Ltd:n takana oleva bulgarialainen organisaatio kuitenkin jatkaa toimintaansa ja kiistää kaiken väärinkäytöksen.

”OneCoin täyttää todistettavasti kaikki kryptovaluutan määritelmän kriteerit”, yhtiö kertoi vastikään lausunnossaan BBC:n podcastissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös