Kasvuosakkeet

Analyytikko: Nesteen tulosennusteet ylös, osakkeen arvostuskertoimet houkuttelevat

Analyysitalo Inderes nosti selvästi Nesteen lyhyen aikavälin tulosennusteita.

Valtionyhtiö Neste on ollut viime vuosina tuottava sijoituskohde. Viidessä vuodessa osake on kivunnut jo 318 prosenttia.

Yhtiön kurssia ovat nostaneet tietysti jatkuvasti parantuvat tulosnäkymät. Tulosnäkymien kannalta yhtiö julkisti jälleen positiivisia uutisia joulun alla.

Neste antoi 21.12. positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö uskoo Yhdysvaltojen Blender’s Tax Credit –verohelpotuspäätöksen takautuvan verohelpotuksen parantavan Nesteen vertailukelpoista liikevoittoa noin 140 miljoonalla eurolla. Vastaavan tulosvaikutuksen vuodelle 2019 Neste vahvistaa vuoden 2019 toteutuneiden sekoitusvolyymien perusteella, mutta yhtiö arvioi sen olevan suuruusluokaltaan noin 200 miljoonaa euroa.

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto nousi kuluvan vuoden kolmannella vuosineljänneksellä 435 miljoonaan euroon viime vuoden 395 miljoonasta eurosta. Tulos oli kaikkien aikojen paras neljänneskohtainen tulos.

Uusiutuvien tuotteiden myyntikate parani edelliseen neljännekseen verrattuna, ja myyntimäärät olivat korkealla tasolla. Uusiutuvien tuotteiden kolmannen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto oli 305 miljoonaa euroa, mikä oli toiseksi paras neljännestulos koskaan.

Neste odottaa uusiutuvan dieselin kysynnän pysyvän vahvana viimeisellä neljänneksellä ja ennakoi käyttövelvoitteiden kasvua vuonna 2020.

USA:n myönteinen verohelpotuspäätös oli jossain määrin odotettu, mutta etenkin sen ajoitukseen ja lopulliseen kattavuus ja suuruusluokkaan on aiemmin liittynyt merkittävää epävarmuutta. Nyt Inderes nostaa Nesteen lyhyen ja keskipitkän aikavälin tulosennustetta selvästi verohelpotuspäätöksen vuoksi.

”Sisällytimme Q4’19:n ennusteisiimme yhtiön arvioiman 340 MEUR:n tulosvaikutuksen, sillä suuruusluokka vastaa hyvin omia laskelmiamme BTC:n vaikutuksesta vuosien 2018 ja 2019 osalta. Teimme lisäksi Q4:n ennusteisiin pieniä ennustetarkistuksia Öljytuotteiden ja Marketing & Servicesin osalta ja Q4:n vertailukelpoisen liikevoiton ennusteemme nousi 724 MEUR:oon (aik. 392 MEUR) ja koko vuoden 2019 vastaava ennuste nousi 21 %”, toteaa Inderesin analyytikko Petri Gostowski yhtiöraportissaan.

Analyysitalo nosti vuosien 2020 ja 2021 Nesteen liikevoiton ennusteita 15 ja 10 prosenttia.

Nesteen osakkeen arvostuskertoimet ovat houkuttelevat ja niissä on nousuvaraa, Gostowski uskoo.

”Ennusteillamme Nesteen vuosien 2019 ja 2020 EV/EBITDA-kertoimet 10x ja 9x sekä vastaavat P/E-kertoimet 16x ja 15x ovat mielestämme houkuttelevat ja näemme niissä selvää nousuvaraa. Myös pitkän aikavälin kassavirtamallimme ja käyttämämme osien summa -malli, jossa huomioimme BTC:stä arvioimamme tulevat kassavirrat diskontattuna nykyarvoon, tukevat näkemystämme osakkeen selvästä nousuvarasta”, Gostowski toteaa.

Kuluvan vuoden konsensusennusteella laskettu P/E-kerroin on 18,5x ja ensi vuoden konsensusennusteiden mukainen P/E-kerroin on 17,3x.

Vuolaiden lähivuosien kassavirtojen ansiosta Nesteen jo ennestään vahva tase vahvistuu entisestään. Siten yhtiöllä on erinomaiset edellytykset jatkaa investointeja Uusiutuvien tuotteiden ja muiden uusien tuotealueiden kasvuun, analyytikko uskoo.

”Näin ollen yhtiöllä on mielestämme erinomaiset keskipitkän aikavälin kasvunäkymät ja edellytykset pitää osinko selvällä nousukäyrällä”, Gostowski toteaa.

Inderesin suositus Nesteen osakkeelle nousi tasolta lisää tasolle osta. Osakkeen tavoitehinta nousi 34 eurosta 36 euroon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös