Talouden trendit

Pankit ja poliisi jahtaavat rahamuuleja – näin muulivärvääjät toimivat

Eurooppalaiset pankit ja rahoituslaitokset ovat auttaneet selvittämään yli 7 500 niin sanottujen muulien tilisiirtoa, kertoo poliisin yhteistyöjärjestö Europol.

rahamuuli The Mule muuli talous
Clint Eastwood ohjaamassaan The Mule -elokuvassa. Eastwood esittää ulosoton partaalla olevaa rahatonta ja yksinäistä kahdeksankymppistä miestä, jolle tarjotaan helppoa työtä huumekuriirina.

Selvittämisen ansiosta vältettiin 12,9 miljoonan euron tappiot ja yli 200 muulien värvääjää pidätettiin.

Muulitilejä käytetään rahanpesuun eli rikoksilla saatujen varojen vastaanottamiseen ja edelleen lähettämiseen. Muulitilien käyttö auttaa rahan kätkemisessä ja sen alkuperän häivyttämisessä. Termi on lähtöisin huumekaupasta, jossa huumeita useimmiten elimistössään kuljettavia kuriireja kutsutaan muuleiksi. 

”Muuleja saataisiin suitsittua entisestään, jos pankeille annettaisiin oikeus vaihtaa tietoja muulitileistä. Kun pankki havaitsee epäilyttävää rahaliikennettä, se voisi varoittaa nopeasti muitakin pankkeja”, ehdottaa Finanssiala ry:n (FA) rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen

Miten muulivärvääjät sitten houkuttelevat rikolliseen toimintaan?

Finanssialan mukaan rikolliset saattavat kopioida olemassa olevan yrityksen verkkosivun saadakseen huijauksen vaikuttamaan aidolta. Tekaistuja työpaikkoja tarjoavat sähköpostit ovat usein huonosti kirjoitettu ja viestit on lähetetty jostakin ilmaispalvelusta, kuten gmail tai hotmail.

Olennainen osa muulin tehtävää on rahan tai tavaran kuljettaminen joko fyysisesti tai tilisiirroin. Työpaikkaan ei vaadita minkäänlaista osaamista tai koulutusta

Hälytyskellojen tulee soida, jos tuntematon pyytää siirtämään rahaa kohteensä pankkitilin kautta tarjoten provision summasta. Tilaisuus esitetään mahdollisuutena tienata helppoa rahaa nopeasti ja riskittömästi.

Värvääjät saattavat lähestyä kohdettaan vaikkapa sähköpostilla, pikaviesteillä tai somessa. Usein värvääjät tarjoavat esimerkiksi työpaikkaa, jossa voi pienellä vaivalla tienata rahaa. Kohteina ovat yleensä nuoret, maahan hiljattain muuttaneet sekä taloudellisessa ahdingossa olevat. Finanssialan mukaan viime aikoina rikollisryhmät ovat värvänneet yhä nuorempia, jopa 12-vuotiaita rahamuuleiksi.

Ketäpä ei houkuttelisi työ, jossa ainoa tehtävä on istua kotona ja antaa rahojen siirtyä tililtä toiselle. Rahavirta rullaa, ja muuli saa välistä oman osuutensa, Finanssiala kuvailee. 

”Antamalla pankkitilinsä rikollisten hyödyksi tilinomistaja syyllistyy rahanpesuun. Suhteellisen pienistäkin summista mennään törkeän rahanpesun puolelle”, Karhunen muistuttaa. 

Muulien työnantajat ovat yleensä järjestäytyneitä rikollisia. Yhteistyön jatkamisesta kieltäytyminen voi johtaa uhkailuun tai väkivaltaan. Rikosseuraamusten lisäksi pankkitili saatetaan sulkea ja luottotiedot voivat olla mennyttä. 

Aina muulitilin omistaja ei edes tiedä olevansa muuli. Rikolliset ovat saattaneet saada pankkitiedot esimerkiksi tietojenkalasteluviestin avulla. Jos epäilee pankkitilinsä joutuneen vääriin käsiin, tulee asiasta ilmoittaa välittömästi pankkiin ja poliisille. 

Tutustu FA:n rahamuulisivuun.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös